Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia

de: BZI.ro
14:00, 02 nov. 2022

Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărări în contextul îngrijorării ca regiunea ar putea deveni un canal pentru migraţia ilegală. Anterior, Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 kilometri.

În contextul tensiunilor care cresc în fiecare zi din cauza războiului din Ucraina, autorităţile polone sunt preocupate de securitate şi vor să evite o criză similară cu cea din toamnă anului trecut, când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu au încercat să treacă graniţa dinspre Belarus.

Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia

Şeful Ministerului Apărării al ţării, Mariusz Błaszczak, a transmis că Polonia a început construcţia unui gard de sârmă ghimpată de 2,5 metri înălţime şi 3 metri lăţime, la graniţa cu Federaţia Rusia. Gardul va fi construit sub formă a trei rânduri de sârmă ghimpată, cu lama, care este folosit de forţele armate din întreaga lume.

„Vrem ca granița să fie strânsă. Folosim experiența acumulată anul trecut. Nu există nicio îndoială că această barieră temporară a protejat frontiera polono-belarusă, previne sau a încetinit semnificativ un atac hibrid de pe teritoriul belarus”, a declarat Mariusz Błaszczak.

Un înalt oficial polonez a menţionat că în următoarele săptămâni un val de migranţi africani şi asiatici ar putea încerca să treacă frontiera. Potrivit secretarului general al partidului Lege şi Justiţie, Krzysztof Sobolewski, bariea la frontiera cu Kaliningraf va fi similară cu cea de la graniţa cu Belarus.

„Va trebui să ne întărim forţele pe această secţiune a graniţei şi de asemenea să luăm în considerare (…) construirea unei fortificaţii similare la graniţă cu cea pe care o avem acum pe secţiunea polono-belarusă”, a spus el.

Autorităţile poloneze au acuzat Rusia şi Belarus că folosesc migranţii ca parte a unei campanii de „război hibrid” pentru destabilizarea Europei şi, cu tensiunea ridicată din cauza războiului din Ucraina,

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Rusia nu se amestecă în nicio astfel de decizie.

„Istoria dovedeşte prostia deciziilor de a construi ziduri de fiecare dată, pentru că peste ani sau decenii, toate zidurile cad”, a spus el.

Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 km

La sfârşitul lunii iunie a.c., Polonia a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri la graniţa cu Belarus. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki și înalți oficiali de securitate au vizitat zona de frontieră pentru a marca finalizarea unui nou zid de oțel înalt de 5,5 metri.

Prim-ministrul Morawiecki, a spus că noul zid de frontieră al Poloniei cu Belarus face parte din lupta țării împotriva Rusiei.

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui Belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză”, a spus el într-o conferință de presă

Polonia nu vrea să se confrunte cu o nouă criză similară cu cea din 2021, când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociul au încercat să treacă graniţa din Belarus. Atunci, autorităţile de la Minsk au negat că ar fi lăsat oamenii să ajungă la graniţă şi au dat vina pe Varşovia şi Bruxelles pentru o criză umanitară ce a provocat moartea mai multor migranţi în pădurile de-a lungul frontierei.

Vă readucem amintă că anterior, liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că este gata să atace Polonia și că polonezii ar face „mai bine să-și ia armele înapoi”, referindu-se la livrările de armament către Ucraina.

Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia, mai exact cu exclava rusă Kaliningrad, cu scopul de a descuraja migranții să intre din Rusia.