Polonia a ajuns la un acord pentru reluarea tranzitului cerealelor ucrainene

de: BZI.ro
20:39, 18 apr. 2023

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul polonez, a anunţat marţi ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de agenţia Reuters, conform Mediafax.

„Am reuşit să creăm mecanisme care să asigure că nici măcar o boabă de cereale nu va rămâne în Polonia”, a declarat Robert Telus.

Toate vehiculele care vor transporta cereale ucrainene pe teritoriul Poloniei spre alte state vor fi sigilate şi monitorizate.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au dispus o serie de măsuri

Decizia de suspendare a importurilor de cereale ucrainene în Polonia rămâne în vigoare, a declarat, la rândul său, ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au dispus o serie de măsuri de limitare sau de stopare a exporturilor de cereale ucrainene, în contextul în care fermierii locali au fost afectaţi de facilitarea de către Uniunea Europeană a transporturilor din Ucraina.

Scandalul cerealelor ucrainene a ajuns și în Cehia

Luni, ministrul ceh al Agriculturii a informat că nu intenţionează să adopte o decizie similară, deoarece ar încălca regulile concurenţei din UE.

„Asociaţia cere ministrului ceh al Agriculturii şi Comisiei Europene să activeze rapid coridoarele originale, iar cerealele din Ucraina să fie exportate spre locul de destinaţie original. Cantitatea de grâu aflată în capacităţile de stocare din Cehia a ajuns la 1,6 milioane de tone, faţă de un milion de tone anul trecut”, susţine grupul de lobby.

Ministrul ceh al Agriculturii a declarat pentru Reuters că, deşi au crescut exporturile de cereale din Ucraina în Cehia, ele reprezintă un nivel scăzut faţă de producţia totală a ţării.

Comisia Europeană a criticat drept „inacceptabile” acţiunile comerciale unilaterale cu privire la cerealele din Ucraina adoptate de Polonia, Ungaria şi Slovacia. Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri aceste interdicţii, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că, din cauza preţurilor şi cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.