Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași au descins în mai multe locații. Au fost vizați cei care fac „combinații” cu cereale

de: BZI.ro
02:00, 04 sept. 2020

Polițiștii ieșeni au desfășurat mai multe percheziții pe linie economică. Astfel, oamenii legii au verificat mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale care au făcut afaceri cu cereale. Aceștia sunt acuzați de evaziune fiscală.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași au efectuat 5 percheziții domiciliare într-un dosar întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Mai precis, oamenii legii au intrat în mai multe locații din municipiul Iași și din câteva comune din județ. Miercuri dimineața mascații au intrat în casa unei profesoare de religie din comuna Răchiteni. Soțul profesoarei este suspectat de anchetatori că ar fi făcut evaziune fiscală, după ce a comercializat cereale. El a fost dus la audieri împreună cu alți suspecți. Polițiștii ieșeni fac acum verificări sub coordonarea procurorului de caz și urmează să ia măsuri. Dacă cei implicați vor fi găsiți vinovați, riscă să stea în spatele gratiilor.

Descinderile au fost făcute după ce anchetatorii au adunat mai multe informații

Anchetatorii susțin că mai multe persoane ar fi făcut operațiuni fictive.

„La data de 2 septembrie a.c., polițiștii au desfășurat o acțiune, în cadrul căreia au efectuat 5 percheziții domicialiare, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală cu cereale. Astfel, din cercetări a rezultat că, în perioada 2017-2019, persoane juridice ar fi evidențiat operațiuni fictive de achiziție de cereale în scopul introducerii acestora în circuitul economic. În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente contabile și medii de stocare ce vor fi analizate în cadrul cercetărilor.

De asemenea, polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale care se impun. Acțiunea a beneficiat de sprijinul I.G.P.R.- Direcția de Operațiuni Speciale și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Fermierii mari din Iași spun că nu fac tranzații cu societăți mici care pot încălca legea

Marii fermieri din Iași spun că ei nu colaborează cu firme mici care ajung să încalce legea.

„Noi, fermierii de la fostele IAS-uri, colaborăm cu marii traderi de cereale. De ani de zile vindem pe piața din țară, iar dacă aceste companii, cum este Amerop, vor să le vândă și în afară, ei decid ce fac cu producția de cereale achiziționată. Traderii locali probabil că iau producția de la micii producători. Nu aș putea să spun prea multe pentru că nu am fost preocupat niciodată de o colaborare cu acești mici traderi”, susține Ioan Buimac, fermier din Iași.

Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași susține că fermierii din cadrul acestei asociații vând producția de cereale la marii traderi din zona Moldovei, respectiv Amerop sau Prutul.

„Mai este un trader la Tulcea care cumpără producția din Moldova sau încă un altul la Botoșani. Noi vindem la marii traderi, la cei care achiziționează cantități mai mari pentru că niciunui fermier nu-i convine să vândă la un trader o cantitate sau la un altul altă cantitate. Nici traderilor mari nu le convine să ia cantități mici. Anul acesta însă prețul la cereale este mai mare”, susține Emil Teofil Bălteanu.