Polițiștii ieșeni luptă cu fenomenul de bullying în școli! Ce acțiuni au fost întreprinse pentru a preveni violența între colegi? (GALERIE FOTO)
Agenții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au desfășurat recent activități de prevenire și informare referitor la fenomenul de cyberbullying și bullying, în special în școli. Polițiștii ieșeni se luptă cu aceste probleme prin educarea elevilor cu privire la modul în care trebuie să se comporte ca să evite să devină victime ale violenței.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au declarat că agenții din cadrul instituției se luptă cu bullying-ul din cadrul instituțiilor de învățământ prin desfășurarea de evenimente cu scop educativ destinate copiilor.
Acțiunea a avut loc în municipiul Iași, unde elevilor li s-au descris modurile în care se poate manifesta bullying-ul, cum poate fi identificată o faptă de cyberbullying, cauzele acestor două fenomene și cum pot fi evitate. De asemenea, cei mici au fost informați despre conduita pe care trebuie să o adopte în diverse mijloace de transport.
Polițiștii ieșeni luptă cu violența din mediul online și între colegii de școală
Polițiștii ieșeni au avut din nou de lucru, în acest caz, însă, cu elevii, persoane vulnerabile la acte de agresiune. Agenții din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași, al Biroului Rutier și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale au fost prezenți la un eveniment desfășurat în municipiul Iași, unde au avut loc activități de prevenire și informare.
„Polițiștii au discutat cu elevii despre cyberbullying și formele sale de manifestare, cauzele, tipurile de agresiune întâlnite în școli, de la îmbrânceli și jigniri, până la injurii, vulgarități, intimidări fizice și verbale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vîjiac.
”Nu avem multe sesizări pe această temă, dar, tocmai de aceea, agenții de Poliție desfășoară activități de prevenire, ca să se evite comiterea acestor fapte și să informeze elevii cu privire la consecințele acestor fenomene de bullying și cyberbullying și să se ferească de ele”, adaugă purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
Elevii au mai fost informați despre regulile de circulație, în calitate de pieton, biciclist și pasager în mijloacele de transport.
Unii elevi se iau la pumni și picioare în instituțiile de învățământ ieșene
Amintim că, recent, a avut loc un scandal-monstru în comuna Fântânele, unde o elevă a fost bătută zdravăn de o colegă de clasă, incidentul având loc pe o stradă. Mama victimei spune că aceasta a fost agresată de mai multe ori în interiorul școlii și cadrele didactice nu ar fi luat măsuri pentru a opri aceste abuzuri. Părinții fetei au apelat la Poliție, unde a fost întocmit un dosar de cercetare penală.
„Pe 10 martie 2022, în jurul orei 15:00, agenții Secției IX de Poliție Rurală Hârlău au fost sesizați prin 112 de către o femeie despre faptul că fiica ei a fost agresată de o tânără în timp ce se deplasa pe o stradă a satului Fântânele. În urma sesizării primite, polițiștii au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale care se impun”, au declarat reprezentanții IPJ Iași.
Un alt caz șocant a avut loc pe 8 aprilie 2022 la școala din Satu Nou, unde două fete s-ar fi bătut în sala de clasă pentru niște băieți. Elevele de clasa a VII-a s-au luat de păr și s-au trântit la pământ în timp ce erau filmate de colegii amuzați. Mama uneia dintre fete susține că s-au luat la ceartă din cauza unor vorbe și că fiica ei mai este hărțuită de alte colege, astfel că este nevoită să o conducă la școală, ca să nu ia bătaie. Directorul școlii a declarat că a demarat o anchetă pentru a afla cine este vinovat în acest conflict. Astfel, polițiștii ieșeni luptă să prevină producerea unor astfel de incidente prin campanii educative.