Polițiștii ieșeni au colaborat cu agenții din Republica Moldova în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră! Rezultatele au fost mai mult decât fructuoase

de: Redacția BZI
02:00, 28 iul. 2022

Cu ocazia proiectului „Întărirea cooperării transfrontaliere prin dezvoltarea unui concept comun de investigare complexă a locului faptei”, polițiștii ieșeni au colaborat cu agenții moldoveni și au participat la un exercițiu de simulare a unui accident rutier. Aceștia au fost puși să lucreze în echipă pentru gestionarea cât mai eficientă a situației

Polițiștii ieșeni au colaborat cu agenții Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova în cadrul unui proiect pentru întărirea cooperării transfrontaliere. Aceștia au lucrat împreună cu scopul armonizării practicilor de investigare și gestionare a incidentelor ce necesită intervenția forțelor de ordine. Oamenii legii au desfășurat un exercițiu practic ce a constat în simularea unui accident rutier grav, produs în zona transfrontalieră România-Republica Moldova.

Polițiștii ieșeni au colaborat alături de colegii de peste Prut

În perioada 25–26 iulie 2022, în orașul Ungheni din Republica Moldova, a avut loc un exercițiu la care au participat polițiștii ieșeni și cei moldoveni. Activitatea a constat în simularea unui accident rutier grav, unde agenții au fost puși să lucreze împreună pentru cercetarea la fața locului și luarea măsurilor necesare, în vederea stabilirii unei practici unitare pentru astfel de situații. Acțiunea a fost organizată de Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, cu sprijinul Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014–2020. În jur de 30 de polițiști din cadrul celor două instituții beneficiare au lucrat în echipă pentru a face cercetări la fața locului și a întreprinde măsurile necesare în cazul unor astfel de evenimente, precum accidentele rutiere grave.

Agenții din cadrul IPJ Iași au avut în dotare două laboratoare cu tehnică criminalistică ce au fost achiziționate cu ocazia proiectului și pe care le-au folosit pentru punerea în practică a cunoștințelor ce privesc gestionarea accidentelor și a situațiilor excepționale.

Proiectul a fost un real succes

Reprezentanții IPJ Iași sunt mulțumiți de rezultatele obținute în urma desfășurării proiectului, polițiștii beneficiind de oportunitatea de a-și dezvolta aptitudinile în ceea ce privește managementul gestiunii urmelor infracțiunii, comunicarea și lucrul în echipă.

„Exercițiul comun a contribuit la armonizarea practicilor structurilor de criminalistică în România și Republica Moldova, în ceea ce privește activitățile de cercetare la fața locului, atât din punct de vedere tehnic, cât și tactic, asigurând, totodată, un cadru propice pentru schimbul de informații și bune practici. De asemenea, activitatea a vizat îmbunătățirea managementului gestiunii urmelor infracțiunilor, prin utilizarea unei aplicații informatice, dezvoltate în cadrul proiectului, de către specialiștii IPJ Iași, în colaborare cu reprezentanții Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

În cadrul aceluiași program operațional de cooperare între cele două țări, pe 24 iunie 2022, s-a lansat proiectul RETRANS ce are ca scop reabilitarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Ungheni–Iași, în vederea fluidizării traficului către punctul de trecere a frontierei Sculeni. Primăria Municipiului Iași și Consiliul Raional Ungheni sunt cele două instituții care implementează acest proiect.

Recent, pentru a întări și mai mult parteneriatul dintre cele două țări, în special în zona de graniță, polițiștii ieșeni au colaborat cu polițiștii din Republica Moldova într-un exercițiu de simulare a unui accident.