Poliţiştii din Haiti susţin că echipa care l-a ucis pe președintele Jovenel Moïse era formată din 28 de persoane
Conform datelor de ultimă oră transmise de poliţiştii din Haiti, echipa care l-a ucis pe președintele Jovenel Moïse număra nu mai puţin de 28 de persoane. Acelaşi anchetatori au afirmat faptul că 26 dintre ei erau columbieni şi 2 erau americani de origine haitiană.
Opt dintre suspecți sunt încă în fugă, în timp ce 17, inclusiv cei doi americani, au fost arestați. Ceilalți suspecți au fost împușcați în timpul luptelor cu poliția din capitala Port-au-Prince.
Președintele Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat iar soţia acestuia a fost împuşcată
Un grup de oameni înarmați a izbucnit în reședința privată a președintelui într-o zonă bogată a orașului în primele ore ale zilei de miercuri. Soția lui Moïse, Marţine, a fost rănită în urma atacului și a fost transportată în Florida pentru tratament, unde se spune că se află într-o stare stabilă.
Nu este încă clar cine a planificat atacul său ce l-a motivat. Cu toate acestea, premierul interimar al Haiti, Claude Joseph, a declarat pentru BBC că președintele în vârstă de 53 de ani ar fi putut fi vizat pentru că se lupta cu „oligarhii” din țară.
Joi, poliția a prezentat presei mai mulţi suspecţi împreună cu arme, pașapoarte și alte dovezi. „Ne vom consolida tehnicile de investigație și căutare pentru a intercepta ceilalți opt mercenari”, a spus Charles.
Operaţiune de tip comando
„A fost un comando complet echipat, cu mai mult de șase mașini și o mulțime de echipamente”, a declarat ministrul alegerilor din Haiti, Mathias Pierre.
Guvernul columbian a declarat ulterior că cel puțin șase membri ai echipei par să fie membri retrași ai armatei sale. Țara sprijină eforturile de investigație din Haiti. Între timp, departamentul de stat american a declarat că nu poate confirma dacă vreunul dintre cetățenii săi a fost reținut.
Anchetatorii sunt încă în căutarea celor care stau în spatele asasinatului, care a declanșat unele tulburări civile în ceea ce este cea mai săracă națiune din America.
O mulțime furioasă s-a adunat joi pentru a urmări operațiunea poliției din capitală. Unele mașini au fost incendiate, iar oamenii s-au adunat în fața unei secții de poliție în care suspecții erau reținuți. O stare de urgență de 15 zile rămâne în vigoare în toată țara.
Cine mai conduce țara?
Asasinatul a provocat confuzie cu privire la cine este conduce Haiti. Constituția spune că președintele Curții Supreme ar trebui să preia conducerea, dar a murit recent de Covid-19.
După aceea, amendamentele sugerează că premierul ar trebui să conducă. Ariel Henry fusese numit săptămâna aceasta drept noul prim-ministru, dar nu a fost depus incă jurământul. El insistă că ar trebui să fie responsabil. Joseph, premierul interimar, a declarat pentru BBC că este „nedumerit” de declarația Henry, adăugând: „Trebuie să lăsăm aceste lucruri în urmă și să punem Haiti în față”.
ONU a declarat că Joseph ar trebui să rămână la conducere până la alegerile care vor avea loc la sfârșitul acestui an.
El a spus că nu va candida la președinție. „Nu sunt aici pentru a sta prea mult. Trebuie să organizăm alegeri. Nu am o agendă personală”, a spus el.