Polițiștii din Gorj au amendat un bărbat cu 10.000 de lei după ce a arucat gunoiul într-un loc interzis
Un bărbat care a fost surprins de polițiști în timp ce descărca mai multe deșeuri dintr-o autoutilitară cu deșeuri la marginea unui drum comunal, precum și din pădurea din apropiere, a fost amendat cu 10.000 de polițiștii din Gorj.
Potrivit Poliției Gorj, polițiști din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Rovinari au aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei unei persoane care a aruncat gunoi menajer în localitatea Fărcășești.
Bărbatul a fost surprins de polițiști în timp ce descărca dintr-o autoutilitară mai multe deșeuri, atât la marginea unui drum comunal, cât și în pădurea din proximitate, ce aparține Ocolului Silvic Târgu Jiu.
De asemenea, bărbatul a primit și sancțiunea complementară obligatorie de a aduce suprafețele de teren la starea inițială, potrivit Mediafax.
Arunci gunoaie la întâmplare în spații publice? Iată ce amenzi riști
Persoanele fizice, la fel ca firmele sau autoritățile publice, riscă amenzi, conform legii, pentru abandonarea deșeurilor pe spațiul public.
Concret, Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor.
Potrivit acestei legi, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru următoarele fapte, printre altele:
- încălcarea obligației de a colecta separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă;
- încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;
- încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile; sau
- încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.
Persoanele juridice, în schimb, riscă, potrivit legii, pentru aceleași fapte enumerate mai sus, amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.
Pe lângă acestea, legislația prevede numeroase alte situații care presupun încălcarea prevederilor privind transportul și depozitarea deșeurilor pe spațiul public de către firme, care ar putea fi sancționate cu amendă.
De menționat ar fi faptul că, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere la instanța competentă, în termen de 15 zile de la data comunicării respectivului proces-verbal.
Recent, un cetățean a primit o amendă de 30.000 lei pentru că a vrut să arunce gunoaie ilegal, iar mașina pe care a folosit-o pentru a transporta acele deșeuri i-a fost confiscată, conform informațiilor furnizate de digi24.ro.
„În urma unei autosesizări a Poliției Locale Sector 5, a fost depistată o autoutilitară care transporta deșeuri provenite din construcții [..]. În urma verificărilor efectuate de Poliția Locală alături de comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul comisariatului București, s-a constatat că persoana în cauză nu deținea documente pentru transportul deșeurilor. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat cu suma de 30.000 lei conform legislației în vigoare pentru depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public. Totodată, șoferului i s-a adus la cunoștință că autovehiculul va fi confiscat”, au informat autoritățile locale, citate de digi24.ro.
În ultima perioadă, s-au intensificat acțiunile de depistare și sancționare corespunzătoare a celor care transportă și depozitează ilegal deșeuri.
Există, în acest sens, reglementări suplimentare privind firmele care aruncă deșeuri la întâmplare, precum HG nr. 1.061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României. Potrivit acestui HG, dar și potrivit Legii nr. 211/2011, firmele pot primi amenzi de până la 30.000-40.000 lei dacă abandonează deșeuri pe spațiul public.