Polițiștii din București vor mai putea porni girofarul numai după ce anunță urgența prin dispecerat. Decizia luată după ce un polițist a accidentat mortal o fată de 13 ani pe trecerea de pietoni în București

de: BZI.ro
22:17, 14 ian. 2022

Începând de luni, 17 ianuarie 2022, polițiștii din București vor trebui să anunțe prin dispecerat urgența, înainte de a mai porni girofarul, indiferent dacă este vorba de semnale luminoase sau semnale sonore.

Decizia MAI vine după ce joi, un agent de poliție din București a accidentat mortal o fată de 13 ani pe trecerea de pietoni, în Sectorul 1 al Capitalei.

„Şefii tuturor subunităţilor din cadrul DGPMB au obligaţia ca, în cazul în care observă în trafic o autospecială inscripţionată, care se deplasează cu mijloacele de avertizare acustice şi/sau luminoase în funcţiune, să verifice la personalul de serviciu propriu sau, după caz, la personalul principal de serviciu pe DGPMB dacă această deplasare figurează implementată în aplicaţie..

(2) În cazul în care deplasarea nu figurează în aplicaţie, şefii prevăzuţi la alin 1 vor întocmi un proces verbal ce va fi înaintat şefului subunităţii în dotarea căreia se află autospeciala, pentru efectuarea de verificări şi dispunerea de măsuri”, se arată în documentul MAI.

În cadrul unităților de poliție se va utiliza o aplicație prin care șoferii de pe autospecialele din București să înștiințeze dispeceratul de fiecare dată când vor să folosească girofarul, pentru a fi evitate situații similare cu cea de joi, 13 ianuarie.

Polițistul este acuzat de ucidere din culpă

Joi, 13 ianuarie 2022, două fetițe, cu vârste de 11 și 13 ani, au fost lovite pe o trecere de pietoni în Sectorul 1 al Capitalei de către un polițist care se afla la volanul autospecialei.

Victima de 13 ani nu a supraviețuit, iar fata de 11 ani a fost transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu, după ce a suferit numeroase traumatisme.

Bărbatul a fost audiat de către procurori la data de 14 ianuarie 2022. Aceștia au hotărât ca polițistul să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind cercetat de ucidere din culpă.

”Ca urmare a nerespectării limitei maxime de viteză admise în localitate, nu a acordat prioritate de trecere victimei şi a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice ce au cauzat decesul imediat. Facem precizarea că victima minoră în vârstă de 13 ani era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni”, a declarat, vineri, procurorul Călin Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1.

De asemenea, se va dispune o expertiză pentru a se verifica viteza cu care circula polițistul la momentul accidentului.