Politicienii PSD au dat lovitura la Primăria Iași! Cristian Stanciu și Bogdan Crucianu au făcut avere cu sprijin din instituție
Politicienii PSD Cristian Stanciu și Bogdan Crucianu au luat mai multe terenuri pe nimic de la Primăria Iași în ultimii ani. Cei doi politicieni au vânat terenuri în cele mai bune zone din oraș, obținute cu sprijin din interiorul Palatului Roznovanu
Doi aleși ai PSD au ajuns să dea lovitura după o serie de afaceri făcute cu Primăria Iași. Patronul Fundației Ecologice Green (FEG), Cristian Stanciu, și consilierul local Bogdan Crucianu au beneficiat de terenuri concesionate de la municipalitate, cu condiția ca pe acestea să apară construcții și să fie folosite. Doar că terenurile respective au rămas la același stadiu, iar aleșii respectivi nu au făcut nimic pentru a realiza investițiile promise. Mai mult, unii funcționari din Primăria Iași s-au făcut preș în fața acestora, legea fiind flagrant încălcată.
Politicienii de la PSD au luat terenuri de la Primăria Iași
Un astfel de caz este cel al alesului PSD Bogdan Crucianu, devenit lider de grup al social-democraților din Consiliul Local. La o ședință de Consiliu Local din septembrie 2019 i s-a făcut pârtie pentru a pune mâna pe un teren din zona C.A. Rosetti. Este vorba despre un teren de 542 de metri pătrați, situat pe strada Radu Mihai, nr. 3. Amplasamentul este localizat în spatele unei clădiri construite pe bd. C.A. Rosetti, chiar lângă vulcanizarea Safe Wheels. Atât clădirea, cât și vulcanizarea aparțin lui Bogdan Crucianu.
Terenul era căutat și de vecinii lui Crucianu, care doreau să construiască un imobil mic. Doar că aleșii locali, colegi cu Crucianu, i-au făcut acestuia pe plac și au băgat pe repede înainte un amendament care l-a avantajat pe consilierul local. În acest caz, inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) ar trebui să se autosesizeze.
Consilierul PSD a fost ajutat din Primărie
Mihai Gavril, consilier local și coleg de partid cu Bogdan Crucianu, a propus un amendament prin care terenul poate fi folosit doar pentru edificarea unei construcții cu funcțiuni comerciale sau servicii profesionale. Astfel, vecinii au fost nevoiți să se retragă.
”Amendamentul meu este ca pentru primii 10 ani de concesiune pentru suprafața de 200 de metri pătrați din cei 542 de metri pătrați, concesionarul să fie obligat să edifice o amenajare care să corespundă, în care să se poată desfășura servicii profesionale sau funcțiuni comerciale… ținând cont de zona respectivă, și un plus de valoare care să fie adus zonei respective, în situația în care se pot genera prin aceasta funcțiunii comerciale servicii profesionale, noi locuri de muncă”, se arăta în amendament.
Bogdan Crucianu a fost sprijinit de secretarul Primăriei Iași
Coincidență, în decembrie același an, terenul a fost scos la licitație și atribuit lui Bogdan Crucianu. Totul a fost făcut în baza unui amendament ilegal și restrictiv ce a eliminat persoana interesată de acel teren, adică vecinii consilierului PSD.
Și totul a fost făcut cu largul concurs al secretarului Denisa Ionașcu, cea care a aprobat acel amendament. Aceasta a invocat articolul 310 din codul administrativ ce prevede procedura de iniţiere a concesionării. Crucianu ar trebui să plătească 4.000 de euro pe an pentru acel teren, conform contractului.
Depozit de anvelope pe terenul de la Primăria Iași
Doar că Bogdan Crucianu nu s-a apucat de construit în termen de un an de la încheierea contractului și poate pierde terenul. A depus documentele abia în 2021, mult mai târziu decât prevede legea. Culmea, într-o zonă de case, cu regim de maximum P+2, Crucianu vrea să construiască un bloc cu 4 etaje. Documentele prevăd ca pe cei 542 mp, construcțiile să ocupe 50 la sută din teren, spațiul verde 30 la sută, iar aleile să ocupe un procent de 20 la sută. Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, arată clar perioada în care se pot face lucrări pe un teren concesionat.
”(1) Persoanele fizice și juridice, care beneficiază de teren în condițiile prezentei legi, sunt obligate să solicite emiterea autorizației de construire și să înceapă construcția în termen de cel mult un an de la data obținerii actului de concesionare a terenului. (2) În caz de încălcare a obligației prevăzute la alin. (1), concesionarea își pierde valabilitatea”, se arată în document.
Cum Bogdan Crucianu nu a ridicat nimic pe acel teren, municipalitatea va trebui să denunțe contractul.
Firmele lui Cristian Stanciu au dat lovitura
Și Cristian Stanciu, consilier județean PSD, patron al FEG, a luat mai multe terenuri și spații de la Primăria Iași. Unele au fost lăsate în paragină. Fără să aibă legătură directă cu FEG, firmele lui Cristian Stanciu au concesionat terenuri și spații ale municipalității în ultimii ani, însă investițiile anunțate au fost abandonate. Este vorba de un teren din strada Otilia Cazimir, 114.25 mp teren, HCL 570/20.12.2018, concesiune până pe 05.02.2055, 1.028 euro/an. Firma Top Consult SRL a luat un șoseaua Păcurari, nr.71, bloc 478, parter, 99.04 mp, portic, contract 62/04.01.2005, ce a expirat pe data de 31.12.2021, 938 lei/lună.
Pe firma Geotop Construcții SRL a luat un teren din șoseaua Nicolina, nr.37, bloc 968, tr.4, 153 mp teren, licitație 29.07.2011. Contractul a expirat pe 31.12.2021, chiria fiind de 752/lună. Prin firma Metcons Top SRL a luat un teren din strada Toma Cozma nr.9, 438 mp, construcție (punct termic) și teren, concesiune, expiră pe 18.01.2029, 6.978 euro/an. Și în acest caz, Primăria Iași ar trebui să ia atitudine și să denunțe contractele. Primarul Mihai Chirica nu a făcut nici el până acum vreun demers pentru a corecta lucrurile. Politicienii PSD au făcut afaceri cu Primăria Iași tocmai pentru a face profit de milioane de euro pe spatele locuitorilor orașului.