Poliţa RCA poate fi prezentată și pe telefon începând de astăzi
Veste bună pentru toţi şoferii din România. Poliţa RCA poate fi prezentată și pe telefon începând de astăzi, 10 septembrie. Șoferii români nu mai au ca obligativitate deținerea poliței RCA, pentru că le pot face dova autorităților în format electronic- adică, pot prezenta asigurarea obligatorie direct de pe telefon.
Modificarea a fost adoptată în luna august de către ASF. în ceea ce privește legislația asigurărilor auto.
Noile reglementări sunt valabile pentru toţi șoferii
Potrivit modificărilor relevate, șoferii pot prezenta „polița de asigurare RCA pe suport de hârtie sau în format electronic”.
Reglementările Normei ASF nr. 20/1017 ce vizează asigurările auto din România au fost publicate în Monitorul Oficial pe data de 7 septembrie și intră în vigoare joi, 10 septembrie 2020.
„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.
Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie,” se arată într-un comunicat de presă transmis de ASF.
Atenţie şoferi! Noi puncte fixe de control pentru rovinieta
Poliţa RCA poate fi prezentată și pe telefon începând de astăzi, însă şoferii trebuie să fie foarte atenţi la un alt document ce îi poate pune în încurcătură. Noi puncte fixe de control pentru rovinieta au fost instalate în România. Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, 13 astfel de noi puncte au fost amplasate pentru a verifica valabilitatea rovinietei.
Cele 13 puncte fixe de control au fost instalate în zona punctelor de trecere a frontierei: Vărsând, Salonta, Borş, Urziceni, Peţea, Halmeu, Galaţi, Oancea, Albiţa, Sculeni, Stanca, Rădăuţi Prut şi Siret.
Aşadar, în întreaga ţara vor fi 106 de puncte fixe de control valabilitate rovinieta pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi. Punctele de control fac parte din SIEGMCR, sistemul informatic deţinut de CNAIR.
Amenzile pentru şoferii care circulă fără rovinieta şi sunt descoperiţi de autorităţi circulând cu maşina pe orice fel de drum sunt cuprinse între 250 la 4.500 de lei, în funcţie de tonajul autovehiculului pe care îl conduc.
În cazul în care amenda este plătit în termen de 15 zile de la dată în care a fost comunicata contravenientului, aceasta scade la jumătate.
De unde poate fi procurata rovinieta
Rovinieta poate fi procuparata pe o perioadă de 7 zile, 30 de zile, 3 luni sau un an calendaristic. Rovinieta pentru o săptămână este cea mai ieftină şi costă doar 14 lei. Rovinieta pe un an costa 130 de lei, în timp ce pe trei luni costa 60 de lei.
Cei ce vor fi prinşi fără rovinieta la unul din cele 106 puncte fixe de control al rovinietei risca amenzi de la 250 la 4.500 de lei. Acestea pot fi plătite trezoreriile din judeţul în care este înmatriculat autovehiculul (sectorul, pentru Bucureşti) sau prin internet banking, pe site-ul „ghişeul.ro”.
Contul în care trebuie să plătiţi amenda îl găsiţi pe site-ul ANAF. După ce aţi achitat amendă, trebuie să trimiteţi dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) pe e-mail sau fax.