Poate bicarbonatul de sodiu scădea glicemia? Ce beneficii oferă și cum se poate folosi bicarbonatul de sodiu

de: Ciornei Paul
14:16, 15 mai 2024

Bicarbonatul de sodiu este o substanță cunoscută și folosită atât în bucătărie, cât și în medicină, având multiple beneficii terapeutice. Află în următoarele rânduri dacă bicarbonatul de sodiu poate scădea glicemia.

Acesta poate fi folosit atât pentru echilibrarea pH-ului din organism, cât și ca un remediu natural pentru diverse tulburări. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și în gospodărie, fiind utilizat cel mai des pentru curățarea și dezinfectarea diverselor suprafețe. Cu toate acestea, unele studii spun că ar avea și un efect asupra nivelului de glicemie din sânge.

Ce este bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, sau cum mai este cunoscut în termeni științifici, hidrogen carbonat de sodiu sau carbonat acid de sodiu, este un compus chimic NaHCO3. Acesta este de culoare albă, cu un gust sărat și este solubil în apă, fiind o sare cristalină. Este utilizat într-o varietate de scopuri, atât în gospodărie, cât și în domeniul alimentar și medical.

A fost descoperit pentru prima dată tocmai în secolul al XVII-lea de către un chimist german, Johann Rudolf Glauber. De atunci, fiind folosit la producția de produse de patiserie. Pe măsură ce popularitatea sa a crescut, au apărut și mai multe studii care au dovedit proprietățile bicarbonatului de sodiu. Acesta este apoi utilizat și în produse cosmetice, precum pasta de dinți, dar și ca un remediu tradițional, mai ales în combaterea acidității stomacale.

Caracterul său alcalin îi oferă capacitatea de a neutraliza acizii, având și proprietatea de afânare. Bicarbonatul de sodiu este foarte des folosit în coacerea alimentelor, pentru că, în combinație cu o substanță acidă cum este zeama de lămâie, el poate elibera dioxid de carbon, astfel afânând aluaturile și făcându-le mult mai pufoase. Este de asemenea un foarte bun neutralizator de mirosuri, dar și o substanță foarte abrazivă, fiind perfectă pentru curățarea petelor sau igienizarea suprafețelor.

Scade bicarbonatul de sodiu glicemia?

De multe ori, nivelurile foarte ridicate ale glicemiei duc la diabet. De asemenea, un nivel ridicat al pH-ului acidic pune pancreasul, ficatul, dar și restul de organe care se ocupă cu digestia, la un risc major.

Fiindcă ficatul este central în eliminarea acizilor din corp, riscul afectării funcției hepatice crește atunci când aceștia se acumulează, intensificând nivelul glucozei în sânge și predispunând la diabet. În ciuda eficacității sale în tratarea acidozei metabolice asociate cu diverse afecțiuni, precum bolile renale severe sau diabetul necontrolat, bicarbonatul de sodiu nu poate substitui tratamentele adecvate pentru diabet. Numeroși medici utilizează injecții de bicarbonat de sodiu în cazuri de insuficiență circulatorie, stop cardiac sau acidoză lactică severă, pentru a menține echilibrul acido-bazic al organismului.

Cu toate acestea, există anumite situații în care este contraindicat să folosiți bicarbonat de sodiu. De exemplu, persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să evite consumul excesiv de bicarbonat de sodiu, deoarece poate afecta tensiunea arterială. De asemenea, persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să fie precaute în utilizarea bicarbonatului de sodiu, deoarece acesta poate afecta funcția rinichilor. Înainte de a utiliza bicarbonatul de sodiu în scopuri terapeutice, este întotdeauna recomandabil să consultați un medic pentru a evita orice complicații nedorite.

Este însă cel mai important să consultați un medic specialist înainte de administrarea oricărei substanțe, în special dacă suferiți de anumite boli cronice.

Poate bicarbonatul de sodiu scade glicemia? Răspunsul este unul mai complicat, cu toate că unele studii zic că se poate vedea acest lucru, alți specialiști admit că nu există evidențe care să ateste acest lucru