Poate avea, COVID-19, impact asupra fertilităţii masculine? Experții solicită prudență
Cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea spermei unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia, potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Reproduction.
Acest raport oferă prima dovadă directă până în prezent ca infecţia COVID-19 afectează calitatea spermei şi potenţialul reproductiv masculin, a spus studiul.
Unii experţi sunt sceptici referitor la concluziile raportului
Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării, conform bbc.com
„Trebuie să ridic o notă puternică de precauție în interpretarea lor, a acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează că„ infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină ”, dar arată doar o asociere”, a declarat Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit, prin e-mail.
„A fi bolnav de orice virus, cum ar fi gripa, vă poate scădea temporar numărul de spermatozoizi (uneori la zero) timp de câteva săptămâni sau luni. Acest lucru face dificilă stabilirea cât de multe dintre reducerile observate în acest studiu au fost mai degrabă specifice COVID-19 decât doar pentru a fi bolnavă „, a declarat într-un e-mail dr. Channa Jayasena, consultant în endocrinologie și andrologie reproductivă la Imperial College London.
În plus, „este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal”, a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la Internaţional Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie, prin e-mail.
Ce spune studiul clinic făcut de specialişti
La studiul clinic au participat 105 bărbați fertili fără Covid-19 şi aproape 84 bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus și le-a analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.
În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în spermatozoizii aparținând bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma spermei au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.
Diferențele au crescut odată cu severitatea bolii, a constatat studiul.
„Aceste efecte asupra celulelor spermatozoizilor sunt asociate cu o calitate mai scăzută a spermei și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte tindeau să se îmbunătățească în timp, ele au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări au fost, de asemenea, legate de boală severitate „, a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.
Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzimă de conversie a angiotensinei 2, este proteină care oferă punctul de intrare pentru noul coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane