Pneumonie netratată. Cum sunt afectați plămânii noștri în timpul manifestării bolii?

de: BZI.ro
12:30, 28 mart. 2023

Pneumonia netratată este o complicație frecventă a infecțiilor virale sezoniere. De asemenea, poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Pneumonia este asociată cu febră, slăbiciune, tuse, dificultăți de respirație, dar poate fi și asimptomatică sau cu simptome care nu indică un risc pentru sănătate. Suntem deosebit de predispuși la această boală în perioada toamnă-iarnă și la începutul primăverii.

Pneumonia se referă la o boală a tractului respirator inferior și este mai des acută sau moderată ca gravitate. Pe lângă simptomele tipice ale infecțiilor pulmonare, inclusiv tusea, febra și slăbiciunea generală, pacientul va prezenta modificări sub forma unei întunecări vizibile pe radiografia plămânilor, care nu pot fi atribuite unei alte boli. Alveolele plămânilor sunt implicate în procesul inflamator al pneumoniilor de geneză diferită.

Pneumonie netratată. Tratamente necesare pentru ameliorarea simptomelor

Infecția poate începe în tractul respirator superior și poate „coborâ” în tractul respirator inferior, ceea ce reprezintă o complicație relativ frecventă a gripei netratate și a altor infecții virale. Din cauza pneumoniei severe, pacienții necesită spitalizare, oxigenoterapie intensivă și alte tratamente. Extinderea inflamației la plămâni poate duce la distrugerea completă a acestui organ, caz în care singura salvare pentru pacient este un transplant de plămâni.

Indiferent de sursa de infecție, pneumonia este o afecțiune gravă care nu trebuie subestimată. În timp ce pacienții cu infecții pulmonare ușoare sau moderate pot fi tratați la domiciliu, afecțiunea se poate agrava destul de rapid, reprezentând o amenințare de viață și de moarte. În cazul în care tusea, dispneea, slăbiciunea, febra, frisoanele și lipsa efectului simptomatic al tratamentului se intensifică, este esențial să consultați un medic.

Uneori apare o pneumonie asimptomatică, ceea ce îngreunează diagnosticul și întârzie consultarea cu un pneumolog. Trebuie reținut că orice infecție, mai ales dacă apare la copii și la vârstnici, necesită un tratament adecvat pentru a exclude boli grave care pot duce la afecțiuni care pun în pericol sănătatea și viața.

Când este necesară spitalizarea? În ce situații este indicată o radiografie

Simptomele pneumoniei pot fi confundate cu cele ale răcelii, gripei sau ale altor boli de sezon, dar numai dacă boala este ușoară. Pneumonia moderată sau severă este asociată cu apariția unor simptome caracteristice care indică o infecție gravă, care necesită un consult medical imediat.

Primele simptome ale pneumoniei includ tuse uscată accentuată, tuse umedă cu expectorație de secreții purulente, respirație rapidă, dificultăți de respirație, slăbiciune generală și stare de rău, precum și frisoane însoțită de febră moderată până la mare.

Tratamentul pentru pneumonie trebuie să fie întotdeauna monitorizat de un pneumolog specialist. Tratamentul este adaptat în mod individual la nevoile pacientului. În cazul în care există o modificare la nivelul plămânilor este necesară o radiografie a pneumoniei. Acest test este necesar pentru a evalua gradul de afectare a plămânilor și pentru a ghida tratamentul în funcție de starea pacientului.

O pneumonie netratată necesită, de cele mai multe ori, spitalizare. Pe când, pneumonia bacteriană ușoară nu necesită neapărat o spitalizare. Este nevoie de medicație antiinflamatoare prescrisă de medic și de medicamente care să ajute la eliminarea secrețiilor din plămâni și să faciliteze respirația. Tratamentul este adesea susținut de inhalarea de sare și de inhalarea cu ajutoare pentru respirație.