Pneumonia din China nu reprezintă un pericol. Prof. dr. Traian Mihăescu: „Nu există niciun motiv de alarmă, iar situația nu este un fenomen nou” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 09 dec. 2023

Un medic a dat alarma în mediul online și a băgat frica în mii de oameni. O pneumonie atipică face ravagii în spitalele din China. Aceasta este foarte greu de tratat și nu poate fi învinsă cu antibiotice. Este afirmația făcută de medicul Răzvan Mihai Vintilescu într-o postare pe TikTok. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă și sfătuiesc ieșenii să nu se panicheze, pentru că nu există un motiv de îngrijorare definit.

Un medic a dat alarma în mediul online, după ce fenomenul pneumoniei a apărut în China

Pneumologia este o boală care nu trebuie tratată cu superficilitate pentru că se poate ajunge la complicații grave

Situația nu este un fenomen nou și nu există studii care să dovedească faptul că ar fi implicat un agent patogen care să fie mai greu de tratat.

„De câteva săptămâni, spitalele din China sunt iarăși pline cu pacienți care suferă de pneumonie atipică. O pneumonie care durează foarte mult timp, care nu trece în câteva zile sau săptămâni ca majoritatea pneumoniilor. Pacienții duc boala pe picioare, tușesc, au roșu în gât, se simt când mai rău, când mai bine, cred că  le-a trecut, dar aceasta revine. Până la urmă, ajung la spital, iar majoritatea cazurilor grave sunt reprezentate de copii, pentru că afectează în special copiii. Această pneumonie atipică, a ajuns și în Franța. Medicii de acolo au făcut primele teste și au observat că este vorba despre o bacterie, nu mai este un virus. Este vorba de Mycoplasma pneumoniae, o bacterie pe care o cunoaștem destul de bine și știm cum să luptăm cu ea”, transmite, pe rețelele de socializare, dr. Răzvan Mihai Vintilescu, medic specialist medicină de familie.

Mai mult decât atât, aceasta a continuat, spunând că pentru a o ameliora trebuie administrate antibiotice foarte puternice.

„Ce este particular este că nu poate fi învinsă cu antibiotice cu care tratezi în mod obișnuit o pneumonie, pentru că nu are un perete celular pe care să-l atace antibioticul. Trebuie folosite antibiotice foarte puternice. Așa că mergeți la medic la primele simptome de tuse, de roșu în gât, să fiți ascultați la plămâni. Duceți-vă copiii la medic, pentru în cazul în care simptomele trenează și ei dezvoltă această boală, complicațiile pot fi foarte serioase, mai ales că ei au un sistem imunitar încă nedezvoltat complet”, adaugă dr. Răzvan Mihai Vintilescu, medic specialist medicină de familie, în mesajul publicat pe rețelele de socializare.

Medicii ieșeni liniștesc spiritele

Situația nu este un fenomen nou

La Iași, conform Direcției de Sănătate Publică, au fost înregistrate 806 pneumonii, dintre care 100 au avut nevoie de îngrijire spitalicească.

Cu toate acestea, situația este sub control. Pneumologia este o boală care nu trebuie tratată cu superficialitate pentru că se poate ajunge la complicații grave. Medicii susțin că cel mai bun mod de prevenție este vaccinarea.

„Datele sugerează că această creștere este cauzată de agenți patogeni cunoscuți, inclusiv Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă pneumonie, precum și de virusul sincițial respirator, adenovirus și virusul gripal. Nu există nicio dovadă că ar fi implicat un nou agent patogen. Experții spun că nu există niciun motiv de alarmă, iar situația nu este un fenomen nou. Cel mai bun mod de a preveni pneumonia este să vă vaccinați, să practicați o bună igienă și să evitați fumatul”, subliniază prof. Dr. Traian Mihăescu în legătură cu faptul că un medic a dat alarma, în mediul online, despre fenomenul pneumoniei.