PMP cere Guvernului României să înființeze la București un Muzeu al Unirii în Hotelul Concordia
Cu ocazia Unirii Principatelor Române, zi sărbătorită la Iași pe 24 ianuarie, Eugen Tomac, președintele PMP România, dar și Petru Movilă, președintele PMP Iași, solicită Guvernului României să înființeze un Muzeu al Unirii la București. Acesta va fi în clădirea Hotelului Concordia, clădire aflată, în prezent, într-o stare avansată de degradare. Cei doi lideri politici au subliniat că locația nu este întâmplătoare și că a fost aleasă pentru că în Hotelul Concordia a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române
Hotelul Concordia din București, aflat în Centrul Vechi al Bucureștiului, a fost total ignorat de către autoritățile române. Clădirea-simbol este locul în care s-a semnat tratatul Unirii Principatelor Române prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și al Țării Românești. În secolul XXI, un primar a vândut clădirea de patrimoniu, aceasta ajungând în mâna unor persoane fizice.
PMP cere înființarea unui Muzeu al Unirii în Hotelul Concordia
Aflat la Iași, cu ocazia zile de 24 ianuarie, președintele PMP, Eugen Tomac, a susținut o conferință de presă alături de președintele PMP Iași, Petru Movilă. Cei doi lideri politici au adus în discuție mai multe teme de interes național printre care și înființarea unui Muzeu al Unirii în Hotelul Concordia din București. Eugen Tomac susține că imobilul a devenit o ruină și trebuie neapărat să ajungă în proprietatea statului român pentru a fi renovat și conservat.
„De mai bine de 30 de ani, clădirea-simbol în care s-a înfăptuit acest mare act de unitate națională, la 1859, la București, în Hotelul Concordia, este în continuare o ruină. Asta arată lipsa de înțelegere a dimensiunii acestui act de importanță a valorii fără preț, a acestei locații de patrimoniu care ar trebui să fie astăzi un loc de pelerinaj pentru noi toți.
Prin urmare, i-am transmis astăzi ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, o scrisoare prin care cerem ca Guvernul României să facă toate demersurile necesare, pentru ca această clădire de patrimoniu să ajungă în proprietatea statului, iar statul s-o renoveze și acolo să înființeze un Muzeu al Unirii în capitala României. Este vital să ne recuperăm istoria și să o prețuim la adevărata ei valoare”, declară Eugen Tomac, președintele PMP.
Liderii PMP susțin că Austria blochează aderarea României la Schengen
Alte probleme abordate de liderii PMP au fost legate de spațiul Schengen și de susținerea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară(IRMC), un proiect de o importanță strategică pentru zona Moldovei. Ei sunt nemulțumiți în continuare de poziția vehementă a Austriei, de a nu susține România pentru intrarea în spațiul Schengen, dar și de faptul că statul român a depunctat IRMC fără a avea un motiv real. Practic, IRMC a fost scos de pe lista investițiilor prioritare, politicienii de la București lăsând Moldova la coada clasamentului în ceea ce privește investițiile publice.
Așadar, temele abordate de liderii PMP sunt cele mai apăsătoare pentru România în momentul de față, iar, dacă statul român nu acționează într-un timp foarte scurt, Hotelul Concordia din Centrul Vechi al Bucureștiului va rămâne în continuare o ruină. Soluția cea mai viabilă este preluarea acestei clădiri de către statul român și transformarea ei într-un Muzeu al Unirii.