Ploile din ultimele zile nu au ajutat culturile fermierilor din Iași. „Porumbul e compromis sută la sută”

de: Redacția BZI
02:00, 23 iul. 2024

Ploile din ultimele zile nu au ajutat culturile de porumb ale fermierilor din Iași, distruse de seceta din această vară. Astfel, agricultorii susțin că porumbul este compromis în proporție de sută la sută și așteaptă despăgubirile de la MADR. În județul Iași, sunt aproximativ 5.000 de hectare afectate de secetă

Ploile din ultimele zile nu au salvat culturile de porumb, compromise de seceta din această vară. Fermierii din Iași spun că au sperat că situația se va schimba, însă realitatea din teren arată că este distrus în proporție de sută la sută în cele mai multe zone din județ. Până în prezent, au fost raportate la Direcția Agricolă Iași aproximativ 5.000 de hectare calamitate.

„Nu mai putem face nimic. Acum o lună, totul era în regulă, chiar ne bucuram că o să avem un producție bună, măcar la porumb, dar a venit canicula și a distrus tot. Nu era apă în pământ, iar dacă era, canicula a stors orice picătură. Noi avem 100 de hectare cu porumb, calamitat sută la sută. Dacă vedeți cum arată… De la verde și frumos, a ajuns uscat de tot. E greu cu schimbările climatice. Ne apucăm să cultivăm altceva”, susține Ionuț Popa, fermier din Iași.

Ploile din ultimele zile nu au ajutat culturile fermierilor din Iași

Un alt fermier afectat de seceta din acest an este Cezar Musteață. Agricultorul a cultivat cu porumb 200 de hectare din cele aproximativ 800 exploatate în Țibănești și comunele din jur.

„Este prea târziu pentru cultura de porumb. Este prea puțină apă. Calamitate sută la sută”, spune fermierul.

Agricultorii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară, înființate în toamna anului 2023. În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024, pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis că fermierii vor primi un ajutor financiar de 200-250 de euro la hectar.

Fermierii depun cererile de secetă la Direcția Agricolă Iași

Potrivit noilor reglementări, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi legale. Ca și în anii precedenți, suprafața calamitată se va stabili în urma controlului în teren al unei comisii de constatare și evaluare a pagubelor culturilor agricole, formată dintr-un specialist al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, un reprezentant al Direcției Agricole Iași și unul al unității administrativ teritoriale. Determinarea producției medii pe 5 ani anteriori (kg/ha) se va calcula de către producătorii agricoli. Pentru cei care nu au istoric de calamitate, va veni comisia pentru a face verificările necesare. Pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, nu se calculează şi se stabilește de către comisia de constatare şi evaluare a pagubelor culturilor agricole.

Pentru stabilirea procentului producției calamitate, comisia de constatare şi evaluare a pagubelor culturilor agricole va aplica următoarea formulă de calcul: % = 100 – evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată/producția medie pe 5 ani anteriori x 100. Seceta a afectat, și în 2023, culturile fermierilor. Aceștia au primit despăgubiri de secetă, dar au fost nemulțumiți de sumele mici. Astfel, deși sperau că ploile din ultimele zile vor salva culturile de porumb, fermierii din Iași au fost dezamăgiți.