Plenul Consiliului Local se reunește la Palatul Roznovanu. Ce este prevăzut pe ordinea de zi – FOTO, LIVE VIDEO, UPDATE
Consiliul Local se reunește într-o ședință ordinară în cursul dimineții de astăzi, 26 aprilie 2023, pentru a dezbate în jur de 25 de proiecte de hotărâre.
UPDATE4: Ședința a fost reluată.
Proiectele 10, 11, 12, 13, 14 au fost aprobate.
Proiectul 15 a fost retras.
Proiectele C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9 au fost aprobate.
UPDATE3: Ordinea de zi a fost aprobată.
Proiectele 1 și 2 au fost votate și aprobate.
Proiectul 3 a fost aprobat.
„Conform legii Codului Fiscal nu am crescut impozitele locale, doar au fost adaptate conform ratei inflației. S-a dublat facilitatea de la 5 la 10 la sută pentru cei care vor plăti impozitele și taxele până la data de 31 martie”, a spus primarul Mihai Chirica.
Proiectele 4, 5, 6, 7, 8 au fost aprobate.
Proiectul 9 a fost aprobat.
„De ce vă e frică de Grădina Copou?? Că va fi mai bună și mai frumoasă și mai primitoare? Credeți că suntem atât de inabili din punct de vedere politic? Grădina Copou este grădina în care s-a scris cea mai frumoasă pagina lirică. Grădina Copou trebuie să fie refăcută pentru că gardul se prăbușește peste noi. Grădina Copou nu va pierde din spaţiile verzi. Ne propunem să scoatem asfaltul din Grădina Copou. Trebuie să punem în valoare fiecare arbore, plantă, totul trebuie să devină o operă de artă. Vă rog să citiți istoria Grădinii Copou. Grădina Copou este faza de avizare a indicatorilor pentru a se face proiectul tehnic. Ce vreți să facem? Să așteptăm să cadă?”, a transmis Mihai Chirica.
Răzvan Timofciuc (USR): „Luați în calcul propunerea USR de a scoate de pe ordinea pe zi acest proiect”.
Primarul Mihai Chirica: „Nu vrea să schimbe nimeni nici profilul, nici configurația, nici tema acestui proiect! Gardul se dărâmă, aleile sunt din asfalt, copacii, unii dintre ei au căzut și trebuie completați. Se intervine doar într-un mod constructiv”.
Consilierii iau o pauză de jumătate de oră. Ședința va fi reluată la 13.30.
UPDATE2: Cosette Chichirău (USR) cu referire la viceprimarul Cezar Baciu:
„Magistrații spun aşa acest tablou conturează indiciile unui abuz de drept. Eu îi cer încă o dată să își dea demisia și să respectăm votul ieşenilor. Domnule Baciu vă solicit imediat demisia”.
Cezar Baciu nu a ofert niciun răspuns.
„Din cauza pistei de biciclete nu am reușit încă să demarăm lucrările în zona Bucium”, a transmis primarul Mihai Chirica.
UPDATE: Ședința a început!
Sunt 19 consilieri locali prezenți în sala, iar 5 online.
Știre inițială
Unul dintre cele mai importante vizează aprobarea asocierii între Municipiul Iași și Consiliul Județean Iași în vederea realizării proiectului „Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio – economic, cultural și turistic”. Concret, Primăria Municipiului Iași va încerca să obțină fonduri europene pentru reabilitarea Filarmonicii „Moldova” prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord-Est – O regiune mai atractivă. Costul reabilitării Filarmonicii este estimat la circa 72 de milioane de lei.
Un alt proiect se referă la aprobarea studiului de fezabilitate pentru actualizarea documentației aferente lucrărilor de restaurare și reabilitare a Grădinii Copou, precum și indicatorii financiari aferenți acestui proiect. Scenariul ales de către specialiștii peisagiști, precum și intenția municipalității sunt de a păstra identitatea Parcului Copou ca o „grădină monument”.
Lucrările propuse includ reabilitarea aleilor, care vor fi amenajate cu dale lisă și astfel vor îmbunătăți circulația pietonilor, inclusiv a cărucioarelor pentru copii și rolelor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei astfel încât să aibă o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă (busturi, fântână arteziană etc.) și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui teatru de vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemului de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, care să permită statul pe iarbă, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, realizarea unui sistem de sonorizare ambientală pentru activități literare și culturale și a unui sistem de supraveghere video.
IMPORTANT! Orice intervenție asupra spațiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice și dendrologice amănunțite, cu avizul specialiștilor din domeniu. Studiul de fezabilitate propune completarea lipsurilor vegetale și mărirea numărului de arbori din Grădina Copou!
Potrivit documentației realizate de către SC Romest Service SRL, valoarea totală a investiției este de 24.451.338,71 lei.
Un alt proiect vizează aprobarea semnării unui acord de înfrățire și cooperare între Municipiul Iași și orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Orașul nostru are deja semnate acorduri de înfrățire cu alte orașe din Republica Moldova, precum Chișinău, Cahul, Bălți și Hâncești.
Aleșii locali vor mai analiza și vota impozitele și taxele locale pentru anul 2024 (care vor fi actualizate, potrivit legii, cu rata inflației), execuția bugetului general al Municipiului Iași, proiectul de buget al TehnopolIS SRL etc.
Lista proiectelor ce vor fi votate: