Plăți de 4,2 milioane de euro, efectuate de AFIR. Fermierii din Iași au primit banii pentru achiziția de utilaje moderne sau dezvoltarea afacerilor

de: Raluca COSTIN
02:00, 13 sept. 2024

AFIR a efectuat plăți, în valoare de 4,2 milioane de euro, către fermierii din Iași. Banii vor fi utilizați pentru achiziția utilajelor agricole moderne, pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Plățile continuă până la finalul anului 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit, în perioada 1-31 august 2024, beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), din Iași, peste 4,2 milioane de euro. Din această sumă, 3.000.000 de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar restul de 1,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național. Aceste fonduri sunt destinate susținerii proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și inițiativelor de mediu și climă. Fondurile publice nerambursabile sunt acordate după o verificare riguroasă și autorizare la plată de către experții AFIR, pe baza cererilor de plată, primite de la beneficiarii publici și privați ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Aceste fonduri sunt distribuite în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și angajamentele asumate. Astfel, fermierii din Iași utilizează banii pentru achiziția de utilaje agricole moderne și pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural.

AFIR a efectuat plăți, în valoare de 4,2 milioane de euro, către fermierii din Iași

O parte din banii europeni primiți de fermierii din Iași sunt destinați celor care vor să se instaleze ca tineri fermieri. Aceștia au încasat peste 1.000.000 de euro, bani ce îi vor folosi să înființeze ferme legumicole, să achiziționeze utilaje agricole sau să extindă exploatația. Interesul pentru măsurile destinate dezvoltării tinerilor fermieri este ridicat. Anul trecut a fost deschisă o nouă sesiune de depunere a proiectelor de către tinerii care vor să se instaleze ca fermieri, iar fondurile au fost epuizate înainte de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte, în valoare de 3,15 milioane de euro. Din Iași, au fost selectate șase planuri, în valoare de 70.000 și 50.000 de euro.

Proiectele au fost depuse de ieșeni, în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin, pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175.000.000 de euro. Tinerii fermieri primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. În această perioadă sunt semnate contractele de finanțare cu beneficiarii din Iași care au avut proiecte eligibile la finanțare.

Bani europeni pentru ieșenii care se asociază în grupuri de producători

Ieșenii care se asociază pot accesa fonduri europene, nerambursabile 100 la sută. Finanțarea acordată prin intermediul acestei intervenții este limitată la 100.000 de euro/an, fără să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri. Beneficiarii din Iași care pot obține finanțare prin DR-33 sunt grupurile de producători din sectorul agricol și din cel pomicol, constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de solicitarea sprijinului.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. AFIR a efectuat plăți, în valoare de 4,2 milioane de euro, către fermierii din Iași, care au depus proiecte în diverse măsuri de finanțare.