Planul secret de devalizare a celei mai valoroase fabrici din Iași! Investitorii din umbră au încercat să blocheze uzina cu sute de angajați
Șacalii economici stau cu ochii pe ultimele fabrici de stat care au fost privatizate în ultimii ani și care încă mai au activitate de producție. Personajele controversate din spatele Societății de Investiții Financiare Moldova au încercat să blocheze poate cea mai importantă fabrică activă din Iași, asta după ce aceleași personaje au închis alte uzine importante din oraș. Cei de la SIF Moldova s-au opus vehement în momentul în care s-a decis majorarea capitalului social al ArcelorMittal Tubular Products Iași cu o sumă de 84 de milioane de lei prin emiterea de noi acțiuni.
Personajele controversate din cadrul Societății de Investiții Financiare Moldova care au stat în spatele devalizării mai multor companii de stat și care au fost privatizate au pus la cale un plan secret pentru distrugerea uneia dintre cele mai importante fabrici din Iași. Este vorba despre ArcelorMittal Tubular Products Iași, una dintre puținele foste companii de stat privatizate care încă mai are activitate de producție cu un număr de peste 250 de angajați.
Nu au vrut suplimentarea fondurilor cu 84 de milioane de lei
Concret, în încercarea companiei de a majora capitalul social cu peste 80 de milioane de lei, cei de la SIF Moldova s-au opus vehement și chiar au deschis mai multe procese în instanță pentru blocarea procedurilor. Pentru majorarea capitalului cu noi acțiuni care urmau să fie vândute mai departe, cei de la ArcelorMittal au organizat o Adunare Generală a Acționarilor în urmă cu doi ani. Banii obținuți urmau să fie folosiți pentru plata unor datorii și pentru investiții ulterioare.
„Majorarea capitalului social al societății cu suma de 84.654.495 RON, de la valoarea de 6.516.430,80 RON la valoarea de 91.170.925,80 RON, prin emiterea de noi acțiuni, oferite spre subscriere acționarilor Societății în schimbul unui aport în numerar, la un preț de subscriere de 0,1 RON per acțiune, pentru achiziționarea unei acțiuni noi fiind necesare 0,07697678428 drepturi de preferință. Sumele aportate vor fi utilizate pentru acoperirea împrumuturilor contractate de societate și/sau finanțarea capitalului de lucru”, se arată în hotărârea AGA din cadrul ArcelorMittal Tubular Products Iași.
Au bombardat cu procese în instanță compania ieșeană
Reprezentanții Societății de Investiții Financiare Moldova au fost singurii care au votat împotriva majorării sumelor respective. În condițiile în care pierdeau controlul în cadrul companiei, cei de la SIF Moldova au deschis mai multe dosare în instanță pentru blocarea acestor demersuri. După mai multe procese pe rolul instanțelor de judecată s-a ajuns în cele din urmă la Curtea de Apel Iași. Hotărârile AGA pot fi atacate, pe de o parte, de oricare dintre acționarii care nu au luat parte la adunarea generală, iar, pe de altă parte, de cei care au votat contra.
„Din procesul-verbal al ședinței AGA nu reiese că reprezentantul SIF Moldova ar fi solicitat în mod expres inserarea votului său în procesul-verbal al ședinței. Același lucru rezultă și din declarația martorului care a participat la ședință”, se arată în rezoluția magistraților de la Curtea de Apel Iași.
Acționar majoritar în cadrul companiei din Iași este ArcelorMittal Tubular Products Holding BV cu 878.277.455 acțiuni, adică 99,7 la sută din total, alte persoane juridice 0,0023 la sută, iar alte persoane fizice 295.330 acțiuni, adică 0,0336 la sută din total.
Arcelor Mittal a avut pierderi de peste 10 milioane de euro
SIF Moldova a stat în spatele devalizării mai multor firme importante din Iași. Ultima victimă este fabrica Iasitex SA, unde SIF Moldova a fost acționată alături de Ștefan Vuza. Fortus sau Vinia Iași sunt alte companii importante din Iași unde SIF a fost implicată.
ArcelorMittal Tubular Products Iași SA funcționează pe platforma fostei companii Tepro SA. Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 394.606.437 și un profit de 5.044.981 lei. Este primul an în care a înregistrat un profit consistent după o perioadă lungă de pierderi. Numai în 2017 s-au înregistrat pierderi de 59 de milioane de lei. Asta s-a întâmplat în condițiile în care numărul mediu de personal a fost de 250 salariați, nefiind înregistrate concedieri semnificative în ultimii ani, semn că investițiile au salvat fabrica.
„Numărul mediu de salariați se datorează ieșirilor la pensie, precum și plecărilor din unitate prin demisie. La data de 31.12.2018, numărul efectiv de personal era de 250, în cursul anului nu au existat fluctuații majore de personal”, este menționat în ultimul raport al administratorilor ArcelorMittal Iași.
Administratori în cadrul firmei sunt Adrian Alecu, Cristian Grădinariu și Rajasekaran Jeyachandran, ultimii doi fiind și în conducerea ArcelorMittal din Roman.