Planul Roșu de Intervenție la un hotel din Păltiniș! Un grup de copii acuză simptome de enterocolită – UPDATE

de: BZI.ro
23:18, 09 aug. 2024

Autorităţile din judeţul Sibiu au declanşat, vineri seară, Planul Roşu de Intervenţie, după ce mai mulţi copii prezintă simptome de enterocolită la un hotel din Păltiniş, conform News.ro.

„În această seară la ora 22:19 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 care solicită intervenţia ISU Sibiu la o unitate turistică (hotel) din staţiunea Păltinis, întrucât mai mulţi minori acuză stări de rău si simptome de enterocolită”, a transmis, vineri seară, ISU Sibiu.

UPDATE: „Din informaţiile primite la acest moment, 147 de copii ar fi la cazaţi la unitatea turistică. Aceştia sunt evaluaţi de către echipajele medicale alocate la caz”, a transmis ISU Sibiu, potrivit News.ro

Surse medicale spun că este vorba despre aproximativ 10 copii cu simptome de toxiinfecție alimentară. Copiii sunt din București și județul Mehedinți și au vârste de aproximativ 14 ani. Deocamdată nu se știe ce au mâncat copiii și de ce au apărut simptomele de toxiinfecție.

La faţa locului intervin mai multe echipaje de prim ajutor.

Ce este enterocolita

Enterocolita este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane și afectează atât intestinului subțire (enterita) cât și colonul (colita). Enterocolita este extrem de contagioasă, necesită izolarea pacientului la domiciliu și are un debut brusc, manifestat prin crampe abdominale, stări de greață și diaree apoasă. Atunci când acestor simptome li se adaugă și vărsăturile, diagnosticul este de gastroenterocolită acută, o formă mai complexă de enterocolită.

Enterocolita se poate transmite oral, prin înghițirea de alimente infectate cu diverse virusuri sau bacterii. În sezonul cald, la mare, enterocolita apare mai ales din cauzei înghițirii apei de mare, care poate duce la apariția unor infecții gastrice.

În linii mari, enterocolita este specifică sezonului cald. Ea apare cu precădere vara, din cauza creării unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și a alterării mai rapide a alimentelor. Așadar, enterocolita este provocată de bacterii, fungi (ciuperci), paraziți și virusuri și poate avea manifestări gastrointestinale agresive.

Indiferent de cauza infecției, simptomele enterocolitei sunt:

Stări de greață;
Vărsaturi;
Crampe și dureri musculare;
Diaree (în cazuri grave poate fi și cu sânge);
Lipsa poftei de mâncare;
Febră;
Deshidratare;
Frisoane;
Balonare dureroasă;
Stare de rău generală;
Stare de oboseală;