Plante otrăvitoare: Iată care sunt cele mai periculoase plante din România

de: BZI.ro
10:41, 05 apr. 2022

În România, există mai multe plante otrăvitoare, despre care nu multă lume știe. Așa că, în articolul de astăzi, vei descoperi care sunt cele mai periculoase plante, de care ar trebui să te ferești.

Plantele otrăvitoare din țara noastră pot fi întâlnite la tot pasul. Cresc chiar și prin grădinile de pe lângă casele românilor, unde sunt folosite ca plante decorative. Acestea pot cauza grave probleme de sănătate, dacă sunt consumate. Chiar dacă pare greu de crezut, astfel de plante pot ucide un om (chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici, de ordinul gramelor!).

Iată care sunt cele mai periculoase plante din România.

Plante otrăvitoare din România

Printre cele mai toxice plante din țara noastră se numără: lăcrămioara, cucuta, salcâmul galben, crizantema și narcisa. Nu te lăsa vrăjit de frumusețea lor și evită contactul cu aceste plante. Cei mai vulnerabili sunt copiii, așa că ai mare grijă atunci când se află în prejma lor. Primele simptome care arată că cel mic a intrat în contact cu o plantă otrăvitoare sunt: durere de cap, greață, vărsături și convulsii.

Lăcrămioara

Deși are un miros plăcut și încântă privirile tuturor, lăcrămioara nu este atât de inocentă precum pare. Atât tulpina, cât și frunzele și florile pot cauza grave probleme gastrointestinale, dureri de cap și iritații ale pielii. Lăcrămioara are în compoziție glicozide, adică subtanțe de natură vegetală, care pot afecta sistemul nervos, gastrointestinal și cardiovascular.

Deși are un miros plăcut și încântă privirile tuturor, lăcrămioara nu este atât de inocentă precum pare.

Cucuta

Cucuta domină buruienișul de pe marginea drumurilor de țară. Aceasta conține alcaloizi piperidinici toxici, uleiuri esenţiale, acizi organici, flavonoizi, cumarine, glucide, oline, alcaloizi, furancocumarine. Cel mai otrăvitor alcaloid din compoziția sa este coniina, care prezintă multe asemănări cu nicotina. Această otravă poate crea probleme sistemului nervos central și poate duce la insuficiență respiratorie, după aproximativ 72 de ore de la consumarea ei.

Cucuta domină buruienișul de pe marginea drumurilor de țară.

Salcâmul galben

Din cauza prezenței citizinei, semințele salcâmului galben pot duce la deces. Citizina mai este cunoscută în popor și ca soforină sau ulexină și se găsește pe întreaga suprafață a salcâmului galben. Prin urmare, stai departe de această plantă.

Din cauza prezenței citizinei, semințele salcâmului galben pot duce la deces.

Crizantema

Crizantema este o frumoasă floare de toamnă care, din păcate, este periculoasă pentru organismul uman. Substanța toxică pe care aceasta o conține nu este letală, dar intrată în contact cu pielea poate cauza iritații și usturimi. Se poate întâmpla ca la unele persoane să apară umflături, după ce au atins o crizantemă.

Crizantema este o frumoasă floare de toamnă care, din păcate, este periculoasă pentru organismul uman.

Narcisa

Narcisele sunt, pe lângă ghiocei și zambile, vestitoarele primăverii. Deși sunt extrem de iubite de români, acestea pot crea grave probleme de sîănătate. Bulbii de narcisă, care seamănă foarte mult cu cei de ceapă, pot declanșa greață, vărsături sau diaree, dacă sunt ingerați.

Narcisele sunt, pe lângă ghiocei și zambile, vestitoarele primăverii.

Alte plante otrăvitoare de care ar trebui să te ferești

Pe lângă cele menționate, mai există plante toxice, care pot duce la deces. Acestea sunt mătrăguna și dieffenbachia.

Mătrăguna, cu celebrele sale fructe, nebunelele, este o plantă extrem de toxică. Consumarea frunzelor și fructelor acestei plante duce la delir, halucinaţii, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupţii ale pielii şi convulsii. În cazul în care antidotul nu este primit la timp, persoana în cauză poate deceda.

De asemenea, Dieffenbachia este o plantă de apartament, asemănătoare cu ficusul. Ingerarea oricărei părți a acestei plante cauzează dureri groaznice în gură și gât, ducând la umflarea căilor aeriene și, în cele din urmă, la sufocare.