Planta toxică interzisă în toată Europa. Mulți români o au în grădină

de: Mirela Gabriela Todosi
15:57, 23 aug. 2024

Planta toxică interzisă în toată Europa este laurul englezesc. Este o plantă veşnic verde, rezistentă la căldură şi la secetă. Fructele, frunzele şi seminţele sale conţin compuşi toxici. Mulți români o au în grădină și o folosesc ca gard viu.

Planta toxică interzisă în toată Europa

O țară din Europa a interzis vânzarea unei plante populare. Este vorba despre Elveția, care a interzis importul de laur englezesc. Decizia intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024. Scopul acestei legi este de a preveni răspândirea laurului englezesc, o plantă toxică pentru om, dar și pentru celelalte plante din jur.

,,Speciile invazive, neindigene, pot provoca daune ecologice, economice şi de sănătate.”, au spus reprezentanții Guvernului la anunţarea interdicţiei.

Elveţia a interzis un total de 31 de specii de plante toxice importate.

Există și în România o plantă invazivă care a acaparat tot mai multe terenuri și anume troscotul japonez mare. Acesta se înmulțește rapid, afectează plantele din jur, iar rădăcinile distrug drumurile. Mai mult, un proprietar poate avea probleme cu vânzarea terenului dacă nu elimină această plantă dăunătoare. Au fost cazuri în care prețul terenului a scăzut din cauza plantei invazive. Planta care a ridicat cele mai mari îngrijorări este troscotul japonez mare.

,,Troscotul japonez mare este cea mai periculoasă specie străină invazivă. Troscotul mare japonez ajunge până la 3 metri înălțime, rădăcinile pot ajunge până la 30 de metri. Au fost făcute și studii la nivel internațional care arată cum scade gradul de atractivitate a unui peisaj invadat de anumite specii, scade gradul de atractivitate turistică și, prin urmare, și veniturile  pe care le generează pentru comunitatea respectivă.

Aceste specii străine invazive au devenit o problemă tot mai mare la nivel mondial și sunt legate de intensificarea și globalizarea activităților economice, turismului și răspândirea lor este favorizată și de schimbările climatice. Este vorba despre specii de plante care apar într-o zonă în care nu sunt native și care au fost introduse în acea zonă prin activitatea omului, fie intenționat, ca plante ornamentale, fie accidental, ca urmare a transportului semințelor împreună cu cerealele sau cu alte produse.”, a explicat dr. biolog Oliviu Grigore Pop de la Fundația Conservation Carpathia.

Planta pe care nu ai voie să o rupi

Pe lângă plantele toxice interzise, există și cele rare, ocrotite de lege. În România, una dintre plantele pe care nu ai voie să le rupi este ghințura galbenă. Ghințura galbenă este planta medicinală pe care românii nu au voie să o rupă din mediul natural. Aceasta poate atinge înălţimea de un metru, are flori mari, galbene care stau în buchete dese, în partea de sus a tulpinii. Floarea este considerată un monument al naturii în Munţii Carpaţi şi poate fi găsită în zonele cu piatră, pe pajiştile ierboase și însorite.

Ghințura înfloreşte în lunile iulie şi august și este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, fapt care o face şi mai valoroasă. Rădăcina este folosită în scop farmaceutic datorită proprietăţilor sale în boli gastro-intestinale. De asemenea, este antimalarică și antipiretică. Cei care o rup din mediul natural riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni, conform legii.