Planta de pelin, beneficii și posibile efecte secundare

de: BZI.ro
10:49, 09 dec. 2024

Planta de pelin are beneficii mai puțin cunoscute, fiind folosită în absint și având o aromă amară. Cel mai notabil compus al său este tujona, care are unele proprietăți, dar poate fi toxic în exces, deoarece poate provoca halucinații și convulsii.

Posibilele beneficii pentru sănătate ale Artemisia absinthium includ ameliorarea durerilor, digestiei și inflamațiilor, precum și eliminarea paraziților și unor infecții ale pielii, dar dovezile științifice care să susțină aceste afirmații sunt insuficiente.

Pelin, beneficii

Artemisinina, un compus găsit în pelin ce are beneficii, este considerată a avea efecte antiinflamatorii puternice. Cercetările sugerează că ar putea ameliora simptome precum durerea, roșeața, căldura și umflarea prin temperarea acțiunii citokinelor, proteine care cauzează și agravează inflamația. Istoric, pelinul a fost folosit pentru a trata durerile de travaliu, durerile premenstruale, durerile articulare și musculare. Multe dintre cercetări s-au concentrat pe utilizarea sa în osteoartrită și artrită reumatoidă.

În mod tradițional, planta a fost folosită în tratarea paraziților care cauzează boli gastrointestinale severe, inclusiv oxiuri, viermi rotunzi și tenii. A ieșit din uz din cauza efectelor secundare severe prezente la persoanele care consumau lichior de absint. Totuși, în zilele noastre, încă se produce vinul pelin. Cele mai multe cercetări care investighează utilizarea plantei în tratarea paraziților au fost efectuate pe animale, cu rezultate pozitive în mare parte. Un studiu din 2017 a arătat că aceasta ucide Hymenolepis nana, cea mai comună formă de tenie care afectează oamenii. Pelinul nu a funcționat la fel de bine ca praziquantel, dar, cu toate acestea, constatările sunt importante, deoarece H. nana a devenit din ce în ce mai rezistent la alți agenți antiparazitari, cum ar fi albendazole. Acest lucru sugerează că extractul de pelin ar putea susține medicamentele antiparazitare în părți ale lumii unde teniile, viermii rotunzi și oxiurii sunt comuni.

Planta conține camfor, un ingredient din produsele care oferă o activitate antibacteriană și antifungică puternică. Pelinul are beneficii împotriva Staphylococcus aureus, bacteria comună care cauzează infecții ale pielii și țesuturilor moi. Aceasta include Staphylococcus aureus rezistent la meticilină, o formă periculoasă de infecție stafilococică. Activitatea antifungică a pelinului poate acționa și împotriva ciupercilor comune, cum ar fi Candida albicans.
Deși aceste efecte au fost observate în tuburi de testare, un studiu din 2021 a raportat că extractul de pelin administrat timp de șase zile șoarecilor de laborator nu a avut efecte tangibile împotriva a șase specii de Candida.

Posibile efecte secundare

Pelinul este relativ sigur pentru utilizarea pe termen scurt în ceea ce privește adulții și a fost folosit în doze mici fără incidente timp de până la 12 săptămâni. Planta nealterată conține cantități semnificative de tujona, o substanță chimică psihoactivă care poate fi toxică chiar și în cantități mici. Astfel, ar trebui consumată cu precauție din cauza potențialului de efecte secundare grave, cum ar fi vărsăturile, halucinațiile și convulsiile.

Pelinul conține ingrediente care pot avea efecte toxice, fiind contraindicate în anumite afecțiuni medicale. Studiile pe animale arată că ar putea provoca avort spontan, crește riscul de convulsii și reduce efectele unor medicamente antiepileptice. În plus, este toxic pentru rinichi și poate duce la insuficiență renală, în special în cazul persoanelor cu boală cronică. În plus, dacă luați warfarină pentru boli de inimă, pelinul poate crește efectele anticoagulantului și poate provoca sângerări. De asemenea, nu este sigur pentru copii.

Înainte de a folosi pelinul în scopuri medicale, discutați cu un specialist pentru a înțelege beneficiile și riscurile potențiale și pentru a vă asigura că nu interferează cu niciun tratament pe care îl utilizați sau cu afecțiunile medicale pe care le aveți. Dacă utilizați planta ca ulei esențial, pentru a fi în siguranță, diluați-l cu un ulei purtător sau cu unt de shea, testați pe o zonă mică și așteptați o oră sau două. Asigurați-vă că urmați toate dozele recomandate pe etichetele produselor. Supradozajul poate provoca efecte secundare grave, chiar dacă planta de pelin are beneficii în anumite direcții.