Plângere penală pe numele unui medic urgentist! Este acuzat că a externat la miezul nopții o bătrână bolnavă și cu handicap! „A alungat-o din spital fără rețetă”

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 16 mai 2020

Un medic urgentist este acuzat că a alungat din spital, la 12:00 noaptea, o bătrână cu handicap și a lăsat-o fără rețetă. Dr. Rodica Drăgan, medic urgentist la Spitalul Municipal de Urgență Roman, amenințată cu plângere penală, după ce a fost acuzată de tratament abuziv și inuman aplicat unei paciente cu handicap. Fiul pacientei povestește faptul că mama lui a fost „alungată” din spital la 12 noaptea, fără bilet de externare și tratament. Plângerea penală va fi pentru malpraxis.

Dr. Rodica Drăgan, medic la Spitalul Municipal de Urgență Roman, este acuzată de tratament abuziv și inuman aplicat unei paciente grav bolnave. Ieșeanul L. A., fiu al P. A., susține că mama sa, cu multiple afecțiuni și încadrată cu grad de handicap, a fost dată afară din Centrul de Primiri Urgențe (CPU) al unității medicale la 12 noaptea, în timp ce femeia abia se putea ține pe picioare. Deși au trecut deja 3 săptămâni de la incident, bărbatul nu a primit niciun răspuns de la spital, cu toate că le-a trimis o sesizare prin care explică conducerii ceea ce s-a întâmplat mamei lui. Bărbatul suține că mamei lui i s-au încălcat drepturile de om și că intenționează să depună plângere penală împotriva medicului Rodica Drăgan, doctorul care, așa cum susține bărbatul, i-a tratat mama abuziv.

Și-a trimis mama la spital și nu a mai știut nimic despre ea

Pe data de 23 aprilie, în jurul orei 18, L. A. a sunat la 112 să anunțe că mama lui, P. A., în vârstă de 63 de ani, nu mai poate vorbi și nu se mai poate mișca. Un echipaj medical s-a deplasat la domiciliul familiei Ardelianu și au transporta-o pe femeie la CPU Roman. La plecare, fiul acesteia a semnat o fișă cu datele de contact pentru a primi informații despre mama lui, însă nu a fost contactat de nimeni.

„Pe data de 23 aprilie, tata m-a sunat și mi-a spus că mama mea nu se simte bine, că nu poate vorbi și nici nu se poate deplasa. Știind că mama suferă și de alte comorbidități, m-am deplasat la Roman, eu locuind în Iași. Am ajuns acasă și, văzând că starea mamei se înrăutățește, am sunat la 112. Am rugat cadrele medicale de pe Ambulanță să mă contacteze, să mă anunțe de starea mamei. Toată noapte am sunat la spital să aflu cum este mama și nu mi-a răspuns nimeni. Abia în cursul zilei de 24 aprilie, mama a răpuns la telefon și mi-a spus ceea ce i se întâmpla”, povestește L. A.

I s-a cerut numărul de telefon, dar nimeni nu l-a contactat

Bărbatul spune că mama lui i-a răspuns la telefon a doua zi de la internare. Aceasta i-a povestit că i se administrează antibiotic și că i s-au recoltat probe pentru testul de depistare a coronavirusului. Mai multe nu știa. Ca pe ace, familia aștepta un răspuns de la cadrele medicale. În zadar au înroșit liniile telefonice.

„Am sunat încontinuu la spital. Mama mea a fost diagnosticată și cu tumoră, a făcut un accident vascular cerebral și are și semipareză. Era clar că ne îngrijoram pentru starea ei. Când a plecat de acasă, mama se simțea foarte rău. Deși lăsasem numărul meu de telefon celor de la ambulanță, se pare că a fost în zadar”, mai spune bărbatul.

A fost „alungată” din spital în miezul nopții

L. A. povestește faptul că pe data de 25 aprilie, în jurul ore 19:00, a primit un apel de la mama sa. Aceasta l-a înștiințat că testul pentru coronavirus a ieșit negativ. Nu au apucat să se bucure prea tare, că la ora 21, femeia și-a anunțat fiul că va fi trimisă acasă.

„M-a sunat mama pe la ora 21:00 și mi-a spus că trebuie să plece acasă. Eu locuiesc în Iași, nu aveam cum să conduc până la Roman, eram în starea de urgență și nu puteam circula după ora 22:00. Am insistat să discut cu medicul de gardă, și anume dr. Rodica Drăgan, ca să-i explic că mama este foarte bolnavă și nu poate merge acasă. Efectiv nu avea cine să se ocupe în acea noapte de starea ei. Am vorbit însă cu asistenta care, la îndemnul doctoriței, mi-a închis telefonul în nas.

În jurul orei 00:00, in noaptea zilei de 25 aprilie, mama a fost dusă acasă cu ambulanța, deși se simțea în continuare foarte rău. Asistenta mi-a spus să vorbesc cu un vecin să aibă grijă de mama în acea noapte și imaginați-vă că era ora 00:00. Tatăl meu este și el bolnav, are o amputație și nu se descurcă nici el foarte bine. Mama a fost lăsată acasă în miezul nopții, simțindu-se rău și fără ajutorul nimănui”, adaugă L. A.

Fiul va depune plângere penală împotriva medicului

Așa cum povestește L. A., mama sa a fost înștiințată că va trebui să continue tratamentul cu antibiotic și la domiciliu. Din spusele bărbatului, aceasta a fost externată cu o simplă foaie, fără rețetă.

„Știind că mama a făcut tratament cu antibiotic pe perioada spitalizării, am sunat din nou la spital să întreb ce tip de antibiotic ar trebui să ia. Am avut noroc că am discutat cu o asistentă binevoitoare. Mi-a spus medicamentația și am mers la farmacie de unde, cu chiu, cu vai, am obținut antibioticul respectiv, deoarece nu aveam rețetă.

Felul în care a fost tratată mama mea în spital, faptul că a plecat fără nicio rețetă, deși are o mulțime de afecțiuni, nu va rămâne nerezolvat. Am de gând să depun plângere penală împotiva medicului Rodica Drăgan, care a lăsat un bolnav să plece acasă deși se simțea rău. Nu s-a asigurat că cineva o va putea îngriji la 12 noaptea și dacă are sau nu fișă de externare. Ea a ajuns practic acasă, iar noi nu știam de ce a fost internată, ce i s-a întâmplat și niciun alt detaliu”, încheie L. A.

Ce spun reprezentanții spitalului?

Pentru a afla un punct de vedere și din partea medicului Rodica Drăgan, acuzată că nu ar fi tratat corespunzător un pacient bolnav, redactorii BZI au contactat reprezentanții spitalului. În cele din urmă, cea care a răspuns solicitării noastre a fost purtătorul de cuvânt, medicul nu era la locul de muncă.

„A fost consultată de dr. Victor Crăiescu, care a specificat pe foaia de observație că pacienta prezenta o stare confuză. În urma discuțiilor, a aflat că de două zile făcea febră. Pacientei i s-a luat temperatura și avea 38,5, 38,8. I s-au recoltat probele în vederea ducerii la laborator pentru COVID. Aceasta a fost dusă la izolator până la primirea rezultatului. Între timp, pacienta a primit tratament perfuzabil și antibiotic și s-a efectuat și un CT pulmonar. Aspectul tomografic a fost asemănător din luna martie, ea mai făcuse atunci unul și nu apăreau modificări.

În urma analizelor a ieșit o anemie ușoară. Rezultatul testului COVID a ieșit negativ. A fot consultată și neurologic și a a primit diagnosticul de atrofie cerebrală cronică și a continuat tratamentul. A fost efectuat biletul de externare, cu mențiunea de a se continua tratamentul. S-a menționat că nu este o urgență și a fost transportată la domiciliu cu ambulanța în jurul ore 24:00”, spune Andreea Țifan, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

A fost transportată acasă târziu, pentru că nu a avut cine să o ia

În ceea ce privește ora târzie la care a fost externată P. A. , purtătorul de cuvânt al unității medicale explică faptul că orele se decalează din cauza numărului mare de solicitări. Cadrele medicale trebuie să facă față unui volum mare de muncă.

„Prima data când sunt externați pacienții, se întreabă dacă au cu ce pleca acasă. În cazul în care nu are cine să-i ia acasă, se cheamă ambulanța cu mențiunea că este posibil să dureze și 10 ore. La noi la spital vin pacienți din tot județul Neamț. Dacă anul trecut erau poate 90 de cazuri în 24 de ore, acum avem 140-150 prezentări la CPU. Este foarte aglomerat. Din acest motiv a fost trimisă la ora 24. A stat în interiorul spitalului, a fost supravegheată. Dacă nu avem cum să lăsăm aparținătorii să intre în CPU, toată lumea sună. Nu vreau să acuz că ar fi pierdut fișele de externare, poate s-au pierdut, dar vă asigurăm că toți pacienții le primesc”, încheie purtătorul de cuvânt al unității medicale