Plan de oprire a războiului propus de Vladimir Putin. Ce trebuie să accepte președintele Zelenski
Recent a fost propus un nou plan de oprire a războiului de către liderul de la Kremlin, pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Mijlocitor de această dată a fost premierul israelian Naftali Bennett, care a făcut o vizită la Moscova săptămâna trecută. Cererile avansate de către Vladimir Putin ar fi destul de dificil de acceptat, dar nu imposibil.
Am intrat deja în cea de-a 14-a zi de război de când Rusia a invadat Ucraina, iar situația este teribilă. Confruntările armate și bombardamentele au făcut mii de victime în rândul militarilor și civililor, iar pagubele produse până acum sunt cifrate la peste 10 miliarde de dolari. Astfel, toată lumea speră la o încetare cât mai rapidă a conflictului. În acest sens, Rusia a propus Ucrainei, prin intermediul premierului israelian Naftali Bennett, o versiune „finală” a planului de oprire a războiului. Aceasta ar fi o soluţie „dificilă, dar nu imposibilă”, afirmă surse citate de cotidianul The Jerusalem Post.
Plan de oprire a războiului propus de Vladimir Putin
Încep să apară detalii de la întâlnirea premierului Israelului, Naftali Bennett, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Conform unor surse familiarizate cu discuţiile desfăşurate la Kremlin, liderul Rusiei a propus o versiune „finală” de oprire a crizei, pe care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, o poate accepta sau o poate refuza. Propunerea a fost catalogată drept „dificilă”, dar nu „imposibilă”, afirmă sursele citate, precizând că este vorba de un plan mai grav decât dacă ar fi fost o soluţie diplomatică înaintea declanşării războiului, dar „diferenţele dintre părţi nu sunt atât de mari”.
Vladimir Putin a ordonat oprirea avansării trupelor ruse şi încetarea atacurilor, până la decizia lui Volodimir Zelenski, conform surselor citate. În cazul în care Zelenski va respinge propunerea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, crede că „ceea ce este mai rău urmează să se întâmple”. În această situaţie, Vladimir Putin va ordona avansarea rapidă a trupelor şi va schimba configuraţia Ucrainei.
„Zelenski este debusolat. Pe de o parte, se bucură de o imensă popularitate şi a devenit perfectul Che Guevara. Pe de altă parte, ştie foarte bine care a fost sfârşitul revoluţionarului şi liderului de gherilă argentinian”, notează cotidianul The Jerusalem Post.
Ce ar trebui să accepte Zelenski din partea rușilor
Volodimir Zelenski poate consolida independenţa Ucrainei, dar ar trebui să plătească un preţ mare. Astfel, el ar trebui să cedeze regiunea contestată Donbas, să recunoască oficial disidenţa prorusă din Ucraina, să ofere garanţii că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi restrângă forţele militare şi să declare neutralitatea ţării. În cazul respingerii acestor propuneri, rezultatul ar putea fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri şi există o probabilitate mare ca Ucraina să îşi piardă independenţa.
Potrivit surselor citate, vizita lui Naftali Bennett la Moscova nu a avut rolul de mediere între părţi şi nici de a formula propuneri de arbitraj. Mai degrabă, sarcina premierului israelian a fost de a-şi face o impresie despre poziţia lui Putin, despre starea sa mentală şi despre liniile roşii ale acestuia, pentru a transmite informaţiile Occidentului. Negocierile reale sunt între Ucraina şi Rusia şi sunt mult mai serioase decât transmite Occidentul. Ucrainenii ştiu exact care sunt cererile lui Vladimir Putin şi ştiu că trebuie să facă o alegere dramatică în următoarele zile, iar decizia îi aparţine preşedintelui Zelenski.
Rusia nu pare dispusă să cedeze deloc
În pofida faptului că armata rusă s-a confruntat cu o rezistență aprigă din partea ucrainenilor, liderul de la Kremlin nu va face niciun pas înapoi. Putin vrea să obțină cu orice preț ceea ce și-a propus.
„Putin nu poate merge înapoi, deci, cu cât războiul devine mai dificil şi sunt mai multe victime, cu atât va fi presat să arate realizări reale. Liderul rus este la fel de determinat ca întotdeauna”, concluzionează cotidianul The Jerusalem Post.
Administraţia de la Kremlin a reafirmat luni oficial, în contextul negocierilor cu Ucraina, condiţiile acestui plan de oprire a războiului. Printre acestea figurează recunoaşterea internaţională a anexării Crimeei, independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar. Într-un interviu acordat postului american ABC News, Volodimir Zelenski a sugerat că este deschis găsirii unei soluţii de compromis privind regiunile Crimeea şi Donbas, subliniind însă că vrea „dialog, nu capitulare”.