Plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, propus de Ursula von der Leyen

de: BZI.ro
15:44, 07 sept. 2022

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a anunţat astăzi, 7 septembrie 2022, faptul că va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti. De asemenea, aceasta va implementa o măsură care să fie obligatorie şi să reducă utilizarea electricităţii în perioadele de consum de vârf.

În același context, mai multe state europene au decis să fie solidare pentru a face față crizei energetice.

Ursula von der Leyen propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti

Miercuri, preşedintele Executivului comunitar, a anunţat că pe lângă stabilirea plafonului la preţul gazelor naturale ruseşti, reducerea utilizării energiei în perioadele de consum de vârf, va mai impune o limită pentru veniturile firmelor producătoare de electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze.

„Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Puţin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen.

De asemenea, Ursula von der Leyen susţine că blocul comunitar este pusă în faţa unei situaţii extraordinare pentru că Federaţia Rusă nu este un furnizor de încredere şi manipulează pieţele energetice. Preşedintele CE susţine că această manipulare are efecte secundare pe piaţa de electricitate unde se constată preţuri astronomice la electricitate pentru gospodării şi companii, precum şi o volatilitate extremă pe piaţă.

„De aceea, vom prezenta un set de măsuri imediate care vor proteja consumatorii vulnerabili şi companiile şi îi vor ajuta”, a declarat Ursula von der Leyen. Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate.

De asemenea, tot astăzi și președinta Ungariei a anunțat că dorește să scape de dependența de gazul rusesc.

Ursula von der Leyen: „A venit timpul”

În acest context, Executivul comunitar va pune pe masă o țintă obligatorie în ceea ce priveşte reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf şi va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ţinte. Cea de-a doua propunere vizează plafonarea veniturilor acelor companii care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile şi centralele nucleare. Aceste companii generează venituri surprinzătoare care nu reflectă costurile lor de producţie.

”A venit timpul ca şi consumatorii să beneficieze de costurile reduse ale surselor cu emisii reduse de carbon, cum sunt regenerabilele”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

În al treilea rând, Executivul comunitar va propune o ”contribuţie de solidaritate” din partea companiilor de petrol şi gaze, pentru a ajuta gospodăriile şi companiile să facă faţă exploziei facturilor la energie.

„Companiile de petrol şi gaze au făcut profituri masive. De aceea vom propune o contribuţie de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibililor fosili…Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile”, a declarat Ursula von der Leyen.

În aceeaşi ordine de idei, o altă propunere a Executivului comunitar are în vedere sprijinirea cu lichidităţi a companiilor de utilităţi de către statele membre. Din cauza volatilităţii extreme care există în prezent pe piaţa de electricitate, companiile de utilităţi trebuie să furnizeze, sub formă de garanţii, fonduri neobişnuit de mari, ceea ce le afectează capacitatea de a încheia tranzacţii. În acest sens, Comisia Europeană va ajuta la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre pentru companiile de utilităţi.

Astfel, Ursula von der Leyen a anunțat că se va impune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti.