Placinta frageda cu branza si lamaie
Ingrediente:
- 500 g faina
- 3 galbenusuri
- 120 g unt
- 3 linguri zahar
- 20 g drojdie
- 3 linguri smantana
- lapte
- sare
- vanilie
Pentru umplutura:
- 750 g branza de vaci
- 3 linguri smantana
- 150 g zahar
- 3 galbenusuri
- 3 linguri pesmet
- 1 lingura faina
- 6 albusuri batute spuma tare
- vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
Citeste si Cum se prepara prajitura cu crema de mere si cocos
Mod de preparare:
Se prepara un aluat din faina, galbenusuri, unt, zahar, drojdiea inmuiata in lapte caldut, smantana, lapte cat este nevoie, sare, vanilie si se framanta bine.
Se lasa sa creasca, apoi se intinde o foaie cat tava, se pune umplutura de branza din toate ingredientele amestecate, se unge usor cu ou batut si se pune la cuptorul bine incalzit si apoi focul se lasa mai mic, pana se rumeneste frumos.
Cele mai frecvente greseli in bucatarie. Cum se bat corect albusurile
Sa citesti o reteta de la cap la coada este la fel de important ca uitatul pe harta inainte de a pleca la drum. In bucatarie, chiar si cea mai mica greseala poate compromite in intregime o reteta, asa ca, daca vrei o mancare ca la carte, urmeaza instructiunile in cele mai mici detalii, de la viteza mixerului, la temperarura de coacere.
Care sunt cele mai frecvente greseli in bucatarie? Iata ce noteaza cookinglight.com:
Nu testezi temperatura cuptorului
Rezultatul? Mancarea fie se va arde, fie va ramane cruda. Inainte de a da mancarea la cuptor, verifica-i temperatura folosind un termometru special. Urmareste apoi “punctele fierbinti” – majoritatea cuptoarelor, mai ales cele vechi, ard mai tare in anumite zone. Cum verifici zonele periculoase? Iei o tava intinsa, asezi pe toata suprafata felii de paine si le dai la cupor cateva minute. In functie de gradul de coacere a painii, iti vei da seama care sunt zonele unde flacara arde mai puternic. Odata identificate, va trebui sa feresti zona.
Nu cantaresti ingredientele
O cana de faina nu cantareste la fel pentru toti bucatarii. Cand alegi sa masori astfel faina, pune faina in cana cu o lingura, apoi niveleaz-o cu un cutit. Si nu apasa!
Incarci prea rau cratita
Rezultatul? O mancare apoasa, fara gust. Cand sunt gatite, alimentele lasa apa. Asigura-te ca ramane suficient spatiu in cratita pentru a permite aburului sa se evapore. Cand te grabesti, ai tendinta sa ingramadesti mai multa mancare intr-un singur vas. Daca trebuie sa prajesti carne, nu vei avea rezultatatul dorit – acea crusta aramie, crocanta. Daca te grabesti, gateste in doua vase. E atat de simplu…
Nu bati albusurile corect
Rezultatul? Albusul nu se va bate spuma. De cealalta parte, insa, batute prea mult, albusurile vor face aluatul sa se lase. Un albus batut corect are volum, este cremos si lucios. In prima faza, separa cu atentie albusul de galbenus. Chiar si cea mai mica urma de galbenus poate compromite reteta in totalitate. Lasa albusurile sa se odihneasca la temperatura camerei cateva minute. Astfel, se vor bate mai bine decat ar face-o daca le-ai folosi direct de la frigider. Albusurile se amesteca folosind un mixer la viteza mica, pana se desfac si formeaza bule, apoi se continua la viteza mare, pana cand incep sa se intareasca. Cand scoti paletele din albus, acesta trebuie sa stea teapan. In schimb, daca le bati prea mult, albusurile se pot taia.
Intorci carnea prea des
E atat de tentant sa amesteci mancarea, sa o intorci de pe o parte pe alta, sa o intepi… Carnea, insa, nu va capata acea crusta aramie daca o tot intorci. Cum iti dai seama cand este facuta pe o parte? Daca nu poti baga o spatula sub crusta, trebuie s-o mai lasi. Nu incerca sa o intorci fortat! Carnea se va lipi de fundul tigaii si se va rupe.
sursa: vreau doua portii si feellikecooking