Plăcinta cu urdă și mărar – Cum se prepară cea mai sățioasă plăcintă tradițională
Plăcinta cu urdă și mărar este un preparat tradițional. Acesta se gătește din timpuri vechi, iar de atunci fiecare familie sau regiune și-a dezvoltat propria rețetă. Chiar dacă plăcinta se servește în aproape toată țara, în funcție de fiecare parte a României, rețeta pentru aceasta uferă modificări.
Există mai multe feluri de a prepara plăcinta cu urdă și mărar, de exemplu „ca la Maramureș” sau „ca la Bucovina”. Deși, tehnicile sunt diferite, gustul rămâne același.
Mulți adulți își amintesc acum cu drag cum le erau preparate aceste plăcinte de către părinți sau bunici și cât de puțin stăteau pe gânduri atunci când venea vorba să le și mănânce. Acest preparat nu este numai hrănitor și gustos, ci și o portiță către copilăria petrecută la țară.
De ce ingrediente avem nevoie pentru o plăcintă gustoasă
Această rețetă nu necesită foarte multe ingrediente și cu siguranță, o gospodină desăvârșită le va avea deja în bucătărie.
Pentru aluat vom pregăti în jur de 500 de grame de făină albă de grâu. Ne vom folosi de drojdie uscată (în jur de 7-8 grame). Dacă vă decideți să utilizați drojdie proaspătă, va trebui să creșteți cantitatea la aproximativ 20-25 de grame. Pe lângă acestea, vom mai pregăti un singur ou, 300-320 de ml de apă călduța, potrivită ca temperatură (nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea fierbinte). Pentru a ne ajuta la frământat vom folosi și 2-25 ml de ulei. Unele persoane preferă să folosească untură pentru un aluat mai fraged. Uleiul, însă, îi va da o savoare deosebită.
Desigur, vom adăuga și 2 linguri de zahăr și un praf de sare.
Pregătirea umpluturii este mai simplă. Vom avea nevoie doar de aproximativ 500 de grame de urdă (aceeași cantitate ca făina pentru aluat), o legătură de mărar, încă un ou și pușină sare. Nicio rețetă nu se poate pregăti fără nici măcar un praf de sare (nici chiar deserturile).
Acestea sunt toate ingredientele necesare pentru a pregăti o plăcintă cu urdă și mărar deliciosă. Mai departe, vom avea nevoie de puțină îndemânare pentru frământat și cât mai multă dragoste pentru gătit și pentru cei serviți!
Plăcinta cu urdă și cu mărar – Cum se prepară aceasta
Ne vom ocupa mai întâi, de aluat. Primul pas este să cernem bine făina. După aceea, vom bate oul și îl adăugăm peste făina cernută, împreună cu sarea pregătită pentru aluat. Drojdia uscată o vom amesteca cu zahărul, după care o putem adăuga în amestecul obținut până acum. Treptat, turnăm din apa călduță pe care am pregătit-o, până observăm că aluatul se leagă și devine elastic.
Următorul pas este să adăugăm uleiul și să frământăm în continuare. Acest lucru va împiedica și ca aluatul să se lipească în exces de mâini. Acesta trebuie acoperit cu folie alimentară sau cu un prosop curat și va fi lăsat la crescut timp de aproximativ o oră.
Pentru umplutură vom începe prin a bate oul pregătit, după care îl amestecăm cu cele 500 de grame de urdă și cu mărarul adus. Sarea se adaugă tot acum, după gustul fiecăruia.
Următorul pas constă în a tăia aluatul și a forma 10 bile. Acestea mai trebuie lăsate la crescut, după care, le întindem tip foaie. În mijlocul fiecărei foi adăugați câte aproximativ două linguri de umplutură cu urdă și mărar. Marginile foii le ducem către mijloc și le împreunăm.
Le gătim într-o tigaie antiaderentă, în ulei încins. Acestea trebuie întoarse pentru a se prăji pe ambele părți. Pentru a nu fi atât de uleioase, le putem bune pe hârtie de bucătărie, pentru a absorbi uleiul.
Plăcinta cu urdă și mărar se poate servi cu smântână sau cu lapte, după preferințele fiecăruia.