Plachetocrit scăzut. Ce presupune acest fenomen și cum poate fi vindecat

de: Corina Birta
14:00, 12 sept. 2022

Cu plachetocrit scăzut se confruntă multă lume. Trombocitopenia este o afecțiune patologică a corpului, care se caracterizează printr-o scădere a numărului de trombocite în sânge și este însoțită de sângerare crescută.

Oamenii de știință spun că trombocitopenia este destul de comună. În medie, aceasta este prezentă de la 10 la 130 de cazuri din 1000 de analize de sânge. În mod normal, o persoană sănătoasă are 150-320 * 109/l de trombocite în sânge. Sarcina lor principală este să răspundă la orice deteriorare a integrității pielii sau a membranelor mucoase. Ei merg la locul rănirii, se activează și încep să formeze mici cheaguri de sânge, care închid golul. Dar există boli care duc la scăderea numărului acestor celule. Acest lucru poate apărea prin distrugerea patologică a trombocitelor, probleme cu formarea unor noi și creșterea utilizării celulelor existente. Trombocitopenia poate apărea ca o boală independentă sau ca un simptom separat al diferitelor boli care afectează sistemul de coagulare a sângelui.

Trombocitopenie autoimună se dezvoltă atunci când organismul începe să distrugă trombocitele din sânge

Plachetocrit scăzut. Cauzele trombocitopeniei

Tot mai multe persoane se întreabă care sunt cauzele trombocitopiei. De cele mai multe ori, această afecțiune este provocată de boli ereditare. Sindromul Bernard-Surya, sindromul TAR, anomaliile May-Hegglin și alte boli care pot provoca sângerări anormale cauzează acest fenomen.

Boli care interferează cu producerea de noi trombocite. Cel mai adesea, acest lucru se datorează problemelor măduvei osoase, cancerului, reacțiilor la elemente chimice și radioactive, leucemiei. Și uneori chiar și pe fondul abuzului de alcool și droguri poate provoca plachetocrit. Drogurile și un mod de viața nesănătos poate provoca și eozinofile scăzute.

Plachetorita se manifestă și din cauza unor diagnostice care provoacă un consum excesiv de trombocite de către organism. Un exemplu izbitor de astfel de boală este DIC. Există o creștere a consumului de trombocite și, ca urmare, măduva osoasă își mărește activitatea asupra formării de noi celule. În timp, aceasta obosește, rezervele îi sunt epuizate și astfel nu apar noi trombocite în sânge.

Mărirea splinei reprezintă un factor care contribuie la dezvoltarea trombocitopeniei

Mărirea splinei contribuie la dezvoltarea bolii. Cum se manifestă aceasta

Mărirea splinei reprezintă un factor care contribuie la dezvoltarea trombocitopeniei. Boala se manifestă printr-un număr mare de trombocite care sunt depozitate în splină, la fel ca într-un depozit. Însă, atunci când dimensiunea acesteia devine patologic mare, splina începe să preia prea multe celule. Acest fapt duce la o scădere a acestora în sânge, iar măduva osoasă, la rândul său, nu compensează deficitul.

Trombocitopenie autoimună se dezvoltă atunci când organismul începe să distrugă trombocitele din sânge. Iar trombocitopenia medicală presupune că unele grupuri de medicamente încep să distrugă trombocitele sau pot suprima formarea lor în măduva osoasă. De exemplu, utilizarea pe termen lung a citostaticelor.

În mod normal, o persoană sănătoasă are 150-320 * 109/l de trombocite în sânge

Tratamentul trombocitopeniei. De ce factori depinde terapia

Tratamentul bolii este efectuat de un hematolog. Iar terapia generală depinde de mulți factori, printre care severitatea, bolile concomitente și cantitatea de sângerare. În primul rând, tratamentul începe cu cauza, care a dus la scăderea nivelului de trombocite din sânge.

Pentru aceasta, pot fi utilizate medicamente precum corticosteroizi, imunoglobuline, agonişti ai receptorilor de trombopoietină și imunosupresoare. Uneori medicii recurg la extirparea chirurgicala a splinei.

Dacă cauza diagnosticului a fost o pierdere mare de sânge, atunci primul pas este închiderea sursei de sângerare acută sau cronică și apoi efectuarea corectării trombocitelor. În cazul bolilor ereditare cu producție defectuoasă de trombocite, pacienții sunt supuși unui transplant de măduvă osoasă de la un donator.

Având în vedere faptul că toate trombocitopeniile sunt însoțite de sângerări regulate, medicul prescrie medicamente pentru stimularea eritropoiezei și fier medicinal. Dacă un pacient are un număr foarte scăzut de trombocite, este necesar să se efectueze o transfuzie de sânge cu masa de trombocite de la un donator. De asemenea, în cazul unei pierderi bruște a unei cantități mari de sânge, sunt transfuzate globule roșii și plasmă proaspătă congelată.

Toate terapiile pentru plachetocrit scăzut trebuie să fie efectuate strict sub supravegherea medicului curant. Automedicația și nerespectarea prescripțiilor medicale pot duce la un tratament ineficient și uneori chiar la agravarea stării.

Oamenii de știință spun că trombocitopenia este destul de comună