Piscicultorii au iesit în stradă, în fața Ministerului Agriculturii. Fermierii ieșeni sunt nemulțumiți de reacția autorităților și vor soluționarea urgentă a problemelor – UPDATE
Piscicultorii ies în stradă miercuri, 12 iulie 2023. Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH şi Patronatul Peştelui din România anunță organizarea unui protest în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), între orele 11:00 și 15:00.Piscicultorii ieșeni atrag atenția asupra problemelor din sectorul de acvacultură și cer autorităților soluții urgente
UPDATE: Iată cererile prezentate la întâlnirea cu ministrul Agriculturii:
1. Stabilirea unui calendar serios si realist pentru implementarea solutiilor la problemele ridicate de sectorul pescaresc
2. Sprijin pentru aprobarea Legii acvaculturii in Parlament cu amendamentele rezultate in urma deciziei Curtii Constitutionale.
3. Remedierea efectelor generate de eroarile sistemice aparute in derularea Programului Operational 2014-2020
4. Elaborarea normelor pentru despagubirile privind pagubele produse de pasarile ihtiofage. Lege promulgata in 2011 care nici in prezent nu are norme de aplicare. Obligatie a Ministerului Mediului care ar trebui realizata in comun cu sectorului de acvacultura si Ministerul Agriculturii.
5. Cuantificarea clara a serviciilor de mediu generate de zonele umede in care se practica acvacultura.
6. Alocarea unui buget suficent ANPA pentru finalizarea cadastrarilor suprafetelor aflate in patrimoniu. Este inadmisibil sa existe rapoarte ale Curtii de Conturi cu recomandari clare privind introducerea acestor active in circuitul economic si sa nu se faca nimic de aproape 10 ani.
7. Stabilirea unei formule clare si a unui nivel rational al redeventei/chiriei pentru toate suprafetele in care se desfasoara acvacultura, indifferent de administrator.
8. Elaborarea unor studii privind piata, nivelul veniturilor catre bugetul de stat generate de diverse tipuri de acvacultura, potentialul de inlocuire al importurilor, valoarea serviciilor de mediu prestate de acvacultura multitrofica integrata.
9. Clarificarea situatiei plajelor pescaresti si a infrastructurii aferente pentru pescuit si acvacultura la Marea Neagra. Nu se poate ca o alta institutie a statului, respectiv ANAR, sa blocheze niste decizii din interese complet meschine de-a lungul unor perioade de ani de zile.
10. Alocarea de bugete pentru intarirea institutionala a ANPA si a colaborarii acesteia cu institutii ale statului care au dat rezultate in combaterea braconajului. Este inadmisibil ca Oltul inferior sa raporteze capturi de app 120 t peste pe o suprafata de app 12.000 ha si cu totii sa vedem ca este una din sursele principale de peste “la negru”
11. Sprijin in relatia cu Ministerul Mediului pentru a inceta implicarea constanta a ANAR in gestionarea activitatii de acvacultura, pescuit,etc. Sunt foarte multe programe europene in care s-au creat retele paralele de “specialisti” si in loc sa folosim institutele de cercetari, sa le capitalizam folosim firme de apartament fara rezultate palpabile.
12. Cerem public lista si valorile proiectelor care au avut ca scop inventarierea populatiior de pasari ihtiofage si cele care s-au ocupat de evaluarea populatiilor piscicole. Atragem atentia ca patrimoniul piscicol si gestionarea acestuia sunt atributul ANPA si din datele noastre nu exista o situatie clara la nivelul ANPA si/sau a Ministerului Agriculturii.
„Am stabilit lista de mai sus. Ministrul a fost deschis dialogului și a abordat pragmatic propunerile noastre”, a declarat Eugen Catalina Platon ROMFISH.
Știre inițială: Piscicultorii din Iași și din restul țării vor protesta la București, în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, miercuri, 12 iulie 2023, între orele 11:00 și 15:00.
„Acest demers vine ca urmare a nevoii urgente de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă sectorul de acvacultură și care au fost în mod constant ignorate de către autorități, lucru ce a condus ca, în prezent, sectorul să fie la un pas de faliment, în condiţiile în care 50 la sută din consumul de specii produse în România provine din import”, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizații din sectorul de acvacultură din România.
Aceștia atrag atenția asupra problemelor din domeniul piscicol și cer autorităților soluții urgente. Una dintre acestea este reprezentată de hoții de pește.
Piscicultorii ies în stradă pentru că sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a autorităților
Producătorii de pește consideră că
„acvacultura reprezintă un sector prioritar pentru siguranța alimentară națională şi pentru dezvoltarea economică a spațiului rural şi costier. Cu toate acestea, în ciuda intervențiilor și presiunilor noastre permanente, acvacultura nu beneficiază de atenția și sprijinul adecvat al autorităților pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, se arată în comunicat.
Piscicultorii sunt nemulțumiți de faptul că finanțările europene în contractele derulate prin POPAM îi falimentează în loc să-i sprijine. Aceștia mai spun că
„deși acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, acestea nu sunt recunoscute şi nici compensate cum este cazul altor ramuri ale agriculturii. Situația nerezolvată de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, tarifele foarte mari ale apei şi autorizațiilor/avizelor accesorii pentru acvacultură”.
De asemenea, atrag atenția asupra
„situației incerte a proprietății a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole, birocrația nejustificată decât de interese financiare de grup, lipsa dialogului real între MADR şi diverse alte autorități şi instituții publice care sugrumă acest sector”.
Seceta a afectat fermele piscicole din județul Iași
Seceta le-a creat probleme piscicultorilor care au atras atenția autorităților asupra acestei situații, dar nu au primit despăgubiri. În 2022, Delta Moldovei, un loc spectaculos ce se află la numai 25 de kilometri de Iași, risca să dispară, iar situația aproape se repetă din cauza secetei. În ultimii ani a scăzut nivelul apei cu un metru, cormoranii și pelicanii fac ravagii în fermele piscicole, iar autoritățile asistă pasive la solicitările păgubiților.
Drept urmare, piscicultorii ies în stradă.