Piperul are proprietăţi antibiotice. Cum să-l foloseşti

de: BZI.ro
12:47, 16 mart. 2020

Antibioticele naturale se recomandă mai ales acum, toamna, în tratarea infecţiilor căilor respiratorii şi ale tractului digestiv. Antibioticele naturale alungă primele simptome ale răcelii, distrug virusurile şi, în acelaşi timp, întăresc rezistenţa organismului, crescându-i capacitatea naturală de apărare.

Piperul, antibiotic natural

Un antibiotic natural prezent în aproape orice casă este piperul negru (Piper Nigrum). Adăugat în mâncare, mai ales în anotimpul rece, piperul negru pune în mişcare şi digestia cea mai leneşă, face sângele să circule mai bine şi ne încălzeşte corpul. Indigestia frecventă, balonarea (produsă mai ales de contactul cu frigul), infecţiile frecvente în gât – toate pot fi vindecate cu ajutorul acestui ‘’banal’’ condiment. Principala substanţă terapeutică din piper este alcaloidul numit piperină. Are putere antibacteriană şi combate inflamațiile.

Infecţii gurii, gâtului şi stomacului

Se macină din 7 boabe de piper proaspăt şi se amestecă cu 1 linguriţă de suc de lămâie şi 1 lingură de ulei aromat de susan. Se ia de 3 ori pe zi câte 1 linguriţă de preparat, care se ţine în gură şi se mestecă bine, apoi se înghite. În cazul infecţiilor dentare sau de gingii, acest ulei se masează uşor cu degetul pe zona bolnavă. Piperul are putere antibacteriana

Gripă în fază incipientă

Într-o cană de apă fierbinte se pun 2 vârfuri de cuţit de piper negru, 1 vârf de cuţit de cuişoare şi 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară. Se lasă se infuzeze totul vreme de 10 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte cu miere. Se beau 2-3 căni de ceai, cât mai cald posibil.

Tuse iritativă şi tuse uscată

Se amestecă 2 vârfuri de cuţit de piper cu 4 linguriţe de miere şi cu puţin suc de lămâie. Pasta rezultată se consumă pe parcursul a 1-2 ore, cu înghiţituri mici, lăsând preparatul să îşi exercite efectele la nivelul gâtului.

Tuse spastică

Se pun la macerat, vreme de 7 zile, în 200 ml. de alcool alimentar, 5 linguri de piper negru şi 1 lingură de cuişoare măcinate. La final, se filtrează. Se pune 1 linguriţă de macerat într-un pahar cu apă şi se amestecă. Cu soluţia rezultată se face gargară. Are o acţiune antitusivă extrem de puternică.

Contraindicaţii

Piperul negru se administrează cu prudenţă în gastrită hiperacidă, hipertensiune, stări de nervozitate. Este contraindicat în stările inflamatorii acute şi în hipertensiune gravă.