PIMS: ce este aceasta boala post-coronavirus care afecteaza copiii?
PIMS este o inflamație generalizată care afectează cel mai frecvent copiii care au contractat coronavirusul. Afectează, printre altele, mușchiul inimii și provoacă febră și, în majoritatea cazurilor, tulburări gastro-intestinale.
Aceasta este una dintre consecințele coronavirusului. O mamă din Pirineii Orientali i-a scris lui Emmanuel Macron la mijlocul lunii aprilie pentru a-l alerta în legătură cu sindromul inflamator multisistem pediatric, sau PIMS, care afectează copiii care au contractat Covid-19. Marie Vades le-a scris pe 18 aprilie cuplului Macron, precum și miniștrilor Sănătății și Educației. Ea explică cum fiica ei de 7 ani, Emma, a suferit acest sindrom pediatric în octombrie 2020, la patru săptămâni după ce a suferit o formă asimptomatică a coronavirusului.
„Soțul meu și cu mine am trăit cele mai grave zile din viața noastră. Fiica noastră murea în fața ochilor noștri. (…) După șapte zile de terapie cu corticosteroizi, oxigenare, anticoagulante și imunoglobuline cu transfuzie de sânge, am putut să ne întoarcem acasă. Fiica mea a avut apoi nevoie de trei luni de tratament și monitorizare cardiologică, deoarece a dezvoltat tahicardie și extrasistole mari. (…)”, scrie Marie Vades.
În 80% din cazuri există semne digestive
Sindromul inflamator multisistem pediatric sau PIMS a afectat puțin peste 500 de copii din Franța de la 1 martie 2020, potrivit Le Figaro. În 25 martie, Public Health France a anunțat că au fost raportate 442 de cazuri și că 196 de copii (44%) au fost spitalizați în terapie intensivă, noteaza Medisite. Sindromul a fost inițial confundat cu boala Kawasaki din cauza simptomelor comune. PIMS este o inflamație generalizată care afectează, printre altele, mușchiul inimii și provoacă febră și, în majoritatea cazurilor, tulburări gastro-intestinale.
„În 80% din cazuri există semne digestive: diaree, vărsături, dureri abdominale. Există febră mare. Copiii pot avea roșeață la nivelul ochilor, conjunctivită, buze uscate și multă oboseală”, confirmă cu Figaro Alexandre Belot, medic pediatru reumatolog. Vârsta medie a pacienților este de 7 ani.
Mai mult de trei sferturi din cazurile de coronavirus pozitive
Chiar dacă PIMS nu este legat direct de coronavirus, legătura dintre cele două patologii pare să fie demonstrată. În timpul unei audieri în Senat, vineri, 30 aprilie, epidemiologul Arnaud Fontanet a asigurat că acest sindrom se manifestă „de cele mai multe ori în contextul copiilor care au fost infectați cu Covid-19 cu aproximativ o lună înainte”. O declarație confirmată de Public Health France conform căreia „mai mult de trei sferturi din cazurile confirmate” (77%) de sindrom inflamator multisistemic pediatric au prezentat rezultate serologice pozitive sau rezultate PCR.
Michael Levin, profesor de biologie la Imperial College din Londra și unul dintre autorii unui studiu publicat în The New England of Medicine (NEJM), asigură că apariția PIMS ar fi legată de „imunitatea adaptivă celulară sau umorală aberantă răspunsuri” care ar declanșa inflamație sau ar cauza leziuni ale organelor. PIMS a suferit deja o victimizare în Franța chiar la începutul pandemiei și, conform autorităților din domeniul sănătății, 215 din cei 501 de copii francezi care au contractat-o (43%) trebuiau să fie admiși la terapie intensivă. 122 dintre aceștia au fost spitalizați chiar în unități de îngrijire critică (24%).