Pilda părintelui Cleopa, povestită de părintele Calistrat Chifan: „Aruncați pe Maria în mare” – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a povestit în emisiunea BZI LIVE pilda rostită adesea de părintele Cleopa, intitulată „Aruncați pe Maria în mare”. Ce învățătură pot desprinde credincioșii din această minunată taină?
Părintele Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie, în data de 10 aprilie la Sulița, Botoșani, a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria. El provine dintr-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie.
Părintele Cleopa a urmat cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. Cleopa Ilie a murit pe 12 februarie 1998, în Neamț, România.
Pilda părintelui Cleopa Ilie, povestită de părintele Calistrat Chifan. Este vorba despre puterea iertării
Pilda părintelui Cleopa Ilie are ca personaj principal o femeie, pe nume Maria, care și-a ucis gemenii pe care îi născuse și pe care i-a îngropat în grădina casei sale. Fiindcă o mustra conștiința pentru cele săvârșite, femeia a decis să părăsească locul în care trăia și să plece departe, cu vaporul. Aflată la bord, s-a iscat o furtună îngrozitoare, însă marinarul, care era un om credincios, s-a rugat Domnului, iar o voce din cer i-a spus așa: „Aruncați pe Maria în mare.” Neștiind cine este Maria și ce făcuse aceasta, marinarul a adunat toți oamenii care se aflau pe vas, pentru a stabili identitatea femeii.
„Maria făcuse două întreruperi, ucisese doi gemeni în burtă, i-a îngropat undeva în grădina casei și a vrut să fugă undeva, într-un loc îndepărtat, fiindcă o apăsa locul crimei și voia să nu mai știe nimeni. Și s-a suit într-un vapor. Din senin s-a iscat o furtună și marinarul, care era un om credincios, a ridicat mâinile la Dumnezeu și a spus așa: „Doamne, cu ce am greșit înaintea ta, de vrei să ne pierzi? Cum să se iște așa o furtună din senin, când timpul și semnele pe care le avem noi, corăbierii, arătau că nu va fi furtună?” Și se aude o voce: „Aruncați pe Maria în mare!”. Să auzi pe o corabie, în care erau mai mulți oameni, „Aruncați pe Maria în mare”, cine e Maria, ce-i cu ea, de ce? Au dat zvonul imediat, s-a adunat tot personalul, au scos și călătorii și au spus: „Vă rugăm frumos, să iasă în fața obștii cine este Maria. Femeia tremurândă a ieșit în față și a spus: „Eu sunt Maria.” Ăla nu și-a dat seama, el fiind evlavios din firea lui, de fapt, i-a făcut un bine, dar nu a știut, nu și-a dat seama cum pune problema și a spus așa: „Mărturisește aici, public, în fața noastră, ce păcat atât de greu ai putut face, încât poruncă din cer a venit să o aruncăm pe Maria în mare, că altfel se sfărâmă corabia?”, a povestit părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Și în clipa în care au aruncat-o pe Maria în mare, s-a potilit furtuna”
Odată găsită, Maria a fost nevoită să își mărturisească păcatele. Cu toate acestea, ea a fost aruncată în mare, potrivit îndemnului venit de Sus. A fost, apoi, salvată de o făptură marină și dusă pe țărm, pentru a-și putea mărtusi păcatele.
„Femeia a spus: „Dacă e așa, e păcat să muriți voi. Am făcut destule crime și nu mai e nevoie să fiți și voi pe sufletul meu, să apăsați greu la judecata mea. Prefer de bună voie, să mă arunc în mare, ca să nu se dărâme corabia. Mi-am ucis copiii născuți și i-am îngropat în grădină și am vrut să fug de locul acela, că mă mustra conștiința și n-am mărturisit niciodată.” Și în clipa în care au aruncat-o pe Maria în mare, s-a potilit furtuna, un pește a luat-o și a scos-o la țărm și acea făptură maritimă a vorbit exact ca un om și a spus: „Du-te și plânge-ți păcatele și spune-ți păcatele, că dacă mori acum, mori nemântuită.” Și pentru faptul că ea a avut puterea să mărturisească, s-a socotit ca o pedeapsă publică, ca o mărturisire publică, că în primele veacuri creștine, mărtusirea păcatelor se făcea în mod public, nu se făcea ca acum, individual.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.