Pietre pe amigdale: de unde vin și cum să scapi de ele

de: Echipa Bzi.ro
16:41, 08 apr. 2021

Pietrele pe amigdale pot fi responsabile pentru respirația urât mirositoare persistentă (halitoză). Constă dintr-un agregat de celule moarte, resturi alimentare și bacteriene și fibrină (o proteină filamentoasă). Aceste mici boabe se blochează și se acumulează în amigdale.

Pietrele de pe amigdale au o formă rotundă și o consistență păstoasă. Au un miros urât și pot fi responsabile pentru respirația urât mirositoare (halitoză). Acest material alb-gălbui poate fi stors prin masarea amigdalelor. Nu confundați pietrele de pe amigdale cu amigdalita!

Care sunt factorii care contribuie la formarea pietrelor de pe amigdale? În mod normal, resturile alimentare și celulele amigdalelor moarte sunt îndepărtate prin înghițire. Anumiți factori pot duce la formarea de pietre pe amigdale: igiena orală deficitară, de exemplu, sau chiar fumat.

Deși supărătoare, pietrele amigdalelor sunt de obicei benigne. Totuși, se pot complica prin calcifiere: observăm apoi apariția unei litiaze amigdaliene, adică formarea pietrelor în criptele amigdalelor. Acestea pot provoca disfagie (senzație de disconfort la înghițire), tuse cronică iritativă, dureri de urechi, amigdalită recurentă (inflamația amigdalelor) sau chiar disgeuzie (gust urat în gură).

Cum să scapi de pietrele de pe amigdale

Pentru a preveni apariția pietrelor de pe amigdale, se va începe prin adoptarea unei bune igiene orale, menită să limiteze pe cât posibil prezența bacteriilor și a resturilor alimentare în gură. Vă reamintim elementele fundamentale: 2 periaje pe zi timp de minimum 2 minute (cu pastă de dinți fluorurată) și utilizarea zilnică a aței dentare/periutei interdentare. În plus, este necesar să faceți o programare la dentist (cel puțin) o dată pe an. Ca să nu mai vorbim de renunțarea la fumat!

În același timp, trebuie să avem grijă să menținem o buna hidratare (adică să bem apă pe tot parcursul zilei fără să așteptăm să ne fie sete, pentru a preveni acumularea de resturi alimentare și celule moarte in amigdale, și putem, de asemenea, investi într-o apă de gură fără alcool.

Primul pas pentru a scăpa de pietrele de pe amigdale: stabiliți o întâlnire cu un medic ORL pentru o curățare manuală. Nu este recomandat să încercați să curățați singur zona, deoarece exista riscul de a vă răni și de a provoca o suprainfecție bacteriană.

Dacă această curățare profesională nu este suficientă, ar putea fi luate în considerare alte soluții: de exemplu, crioterapia (adică reducerea sau eliminarea pietrelor la rece) sau laserul (pot fi necesare două sau trei ședințe). În ultimă instanță, poate fi necesară îndepărtarea amigdalelor: aceasta se numește amigdalectomie.