Pietre la fiere: Simptome, cauze și tratament

de: BZI.ro
15:56, 19 oct. 2021

Te confrunți cu greață, balonare, gust amar dimineața, migrene și durere în partea dreapta sub coaste? S-ar putea să ai pietre la fiere. Iată ce sunt, ce le cauzează și cum să le tratezi.

Pietrele la fiere, denumite în termeni medicali calculi biliari, sunt depuneri de material solidificat, care se formează la nivelul vezicii biliare (organ sub formă de pară, situat sub ficat, ce are rolul de a depozita bila, dar și de a participa la digestie) sau a ductelor biliare.

Potrivit statisticilor, 80% din pietrele la fiere sunt alcătuite din colesterol, iar 20% din săruri biliare și bilirubină.

Cauzele formării pietrelor la fiere

Printre cele mai frecvente cauze care duc la formarea pietrelor la fiere sunt alimentația haotică, colesterolul în exces, obezitatea, sedentarismul şi curele de slăbire.

Alimentația haotică poate determina stocarea îndelungată a bilei în colecist. Astfel, bila devine hiperconcentrată şi se formează calculi. De asemenea, colesterol în exces, atât în alimentație, cât și în sânge, duce la formarea cristalelor de colesterol şi a pietrelor colesterolotice.

Nu în ultimul rând, obezitatea, sedentarismul şi curele de slăbire duc la apariția bilei leneșe și la sedimentarea îndelungată a bilei în colecist. Așa apar sedimentul biliar și pietrele la fiere.

Pietre la fiere: Simptome

O persoană cu pietre la fiere poate simți durere în hipocondrul drept (sub coasta dreaptă) şi epigastru. Aceasta apare adesea după mesele bogate în grăsimi sau când persoana consumă anumite alimente, cum sunt: usturoi, castravete, ouă, cafea și altele.

Totodată, pot apărea greața, balonarea, gustul amar în gură dimineața și migrenele.

Nu este exclus nici ca această afecțiune să fie asimptomatică. Este vorba despre litiaza biliară asimptomatică, boală ce afectează aproximativ 70% dintre pacienţii cu litiaza veziculară (litiaza colecistului). Aceștia nu prezintă simptome și află că au pietre la fiere întâmplător. De exemplu, în cazul unei examinări de rutină, cu ajutorul ecografiei abdominale.

Dacă nu sunt tratate la timp, pietrele la fiere pot cauza colecistita acută. Aceasta apare atunci când un calcul blochează canalul de evacuare a bilei. Astfel apare inflamația colecistului și infectarea bilei.

Este o urgență medicală, care apare la 1 din 3 pacienți, care se confruntă cu pietre la fiere. Se manifestă prin durere, febră, greață, vărsături și slăbiciune generală. Dacă după uan sau două ore de la apariția durerii se instalează febra, adresați-vă medicului de urgență.

Tratament pentru pietre la fiere

Din păcate, atunci când litiaza biliară este simptomatică, tratamentul este întotdeauna chirurgical. Intervenția se realizează cu anestezie generală și colecistul se scoate cu ajutorul unor pense laparoscopice.

Această operație poate să dureze de la 20 de minute până la o oră. A doua zi după operație, pacientul este externat, iar activitatea o poate relua după patru sau cinci zile.

Timp de o săptămână, unii pacienți pot avea scaune moi, din cauza faptului că bila se elimină direct în intestin. Se are în vedere o dietă alimentară pe parcursul a 2-4 săptămâni. La o lună se realizează și controlul post operator.

Remediu naturist

În cazul în care situația nu este una gravă, există numeroase remedii naturiste, care să vă ajute să scapați de pietrele la fiere. De exemplu, un remediu naturist extrem de eficient în criza de fiere este lămâia. Sucul de lămâie, amestecat cu uleiul de măsline, creează un tratament extrem de benefic.

„Este un ingredient ce facilitează eliminarea secretiei biliare şi dizolvă calculii biliari. În fiecare dimineaţă se iau două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. Stai apoi culcat pe partea dreapta timp de o jumătate de oră A astfel de cură durează o lună. Un alt remediu presupune un amestec în cantităţi egale, de miere de albine şi suc de lămâie. Se ia câte o linguriţă din acest preparat, înainte de mesele principale până când consumi întreaga cantitate (600 ml)”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, potrivit adevarul.ro.