Piețele din Iași arată ca acum 18 ani! Directorul Cristinel Stărică ia 9.000 de euro pe lună ca să nu facă nimic! Imagini, în paralel, din 2004 și din 2022 – GALERIE FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 11 iul. 2022

Imagini sumbre din piețele din municipiul Iași. Deși ieșenii continuă să frecventeze spațiile administrare de Eco Piața SA, în număr mare, acestea nu au mai fost modernizate deloc, în ultimii 20 de ani. Primăria Iași nu a investit niciun leu în piețele din Iași, în tot acest timp, în vreme ce salariile administratorilor acestora au crescut enorm de mult.

Unele locuri ale Iașului care continuă să atragă, zi de zi, mii de oameni, arată ca după război. În mai multe locuri din municipiul Iași, dezastrul pare că este la el acasă, iar situația nu se va schimba, prea curând. Deși oamenii continuă să le frecventeze zilnic, autoritățile locale par să fi uitat complet să le modernizeze, un proiect de reabilitare și de refacere al acestora nefiind încă luat în calcul. În Iași s-a ajuns, astfel, ca spațiile aflate în administrarea societății Eco Piața SA să nu se schimbe cu absolut nimic, în ultimii ani, în vreme ce, în alte orașe, primăriile au decis să schimbe masiv fața acestora. Între timp, conducerea Eco Piața SA ridică lunar aproape 9.000 de euro.

Imagini de neconceput din piețele din Iași

În oricare dintre piețele Iașului, fie că este vorba de Piața Nicolina, Piața Alexandru cel Bun, Piața Sudului (CUG), Piața Dacia, Piața Păcurari sau altele, situația a rămas încremenită în timp. O serie de imagini făcute în piețele din municipiul Iași, în cursul anului 2004, arată cât se poate de limpede că investițiile au lipsit cu desăvârșire. Situația tragică din piețele din Iași a mai fost semnalată și în trecut, însă măsurile au tot întârziat să apară. Eco Piața SA mai administrează și Târgul de Maşini, Târgul de Cherestea, Bazarul și Talciocul. Piețele au rămas la fel, indiferent că vorbim de 2004, 2015, 2018 sau 2021 și 2022. Cristinel Stărică se ocupă de piețele din Iași de mai bine de 15 ani.

Dezastru în toate piețele din Iași

Un exemplu concret poate fi chiar Piața Alexandru cel Bun din municipiul Iași. Dată în folosință în 1999, în perioada mandatului lui Constantin Simirad la primărie, cea mai mare piață din municipiul Iași se prezintă la fel. Imaginile surprinse în anul 2004 sunt la fel cu cele din 2022. Tarabele sunt, în cea mai mare parte, la fel, spațiile nefiind modernizate absolut deloc. Nici la Piața de la Hala Centrală situația nu este una îmbucurătoare. Aceleași tarabe de culoare roșie în zona deschisă a pieței, scări rulante care merg din când în când, și lipsa locurilor de parcare ce a devenit din ce în ce mai evidentă. Mai mult, deși nu a investit nimic în piețele din Iași, directorul din primărie a venit cu un proiect de hotărâre legat de majorarea tarifelor în spațiile respective.

Producătorii au început să fugă de piețele din Iași

Mai mult, o situație și mai sumbră este cea din Piața Dacia. Altădată, una din cele mai căutate piețe ale Iașului, acum, aceasta a devenit de nerecunoscut. Producătorii și vânzătorii o evită frecvent, tocmai pentru că nu mai are căutare. Lipsa investițiilor a făcut ca atât clienții, cât și vânzătorii să nu mai vină în această piață. Pentru a le revitaliza, cei de la Eco Piața SA au propus, recent, ca tarabele să fie utilizate gratuit, până la finalul anului 2022. În prezent, tariful este de 20 lei pe zi, pentru o tarabă în zona Piața Dacia.

Salariu uriaș pentru Cristinel Stărică, directorul Eco Piața SA

În tot acest timp, Cristinel Stărică, directorul societății Eco Piața SA, și-a făcut un salariu de aproape 9.000 de euro pe lună, sumă din indemnizația fixă și cea variabilă. Partea variabilă va fi încasată de Cristinel Stărică, doar dacă acesta îndeplinește indicatorii de performanță. Asta nu l-a determinat pe șeful piețelor din Iași să facă și investiții în spațiile pe care le administrează. De altfel, pentru anul 2022, societatea Primăriei a propus un buget de investiții de 350.000 de lei. Din această sumă, 200.000 de lei reprezintă achiziția a 20 de vitrine frigorifice pentru sectoarele de lactate, iar 150.000 de lei țin de un studiu de fezabilitate pentru modernizarea pieței din Alexandru cel Bun.

Cristinel Stărică nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI. Imaginile din piețele din Iași au ajuns să oglindească felul în care cei din Primărie înțeleg că trebuie administrate unele dintre cele mai frecventate spații de către locuitorii orașului.