Piesa „Golem”, de Alexander Hausvater, va putea fi urmărită on-line la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași – GALERIE FOTO
Publicul ieșean are ocazia să revadă, în regim on-line, pe SCENA 5 a Teatrului Național – TNI „Vasile Alecsandri” din Iași creația „Golem”. Este un spectacol de Alexander Hausvater, după „Der Goylem” de H. Leivick, „Sefer Haietira” (Cartea Creației), „Zohar” (Cartea Strălucirii), „Golem” de Gustav Meyrink, „Talmud” și alte surse cabalistice.
O nouă surpriză pentru public, în regim on-line! Pe SCENA 5 a Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași este difuzată creația „Golem”. Este un spectacol de Alexander Hausvater, după „Der Goylem” de H. Leivick, „Sefer Haietira” (Cartea Creației), „Zohar” (Cartea Strălucirii), „Golem” de Gustav Meyrink, „Talmud” și alte surse cabalistice. Distribuția: Doru Aftanasiu, Emil Coșeru, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Cosmin Maxim, Doina Deleanu, Daniel Busuioc, Dumitru Năstrușnicu, Ionuț Cornilă, Irina Răduțu Codreanu, Horia Veriveș, Cosmin Panaite, Andrei Grigore Sava, Alina Mândru, Codrin Dănilă, Diana Roman, Radu Homiceanu, Ana Hegyi. Decor: Zsolt Fehérvári, costume Viorica Petrovici, muzica Yves Chamberland, coregrafia Mălina Andrei.
Spectacolul poate fi accesat pe Facebook, YouTube și pe site-ul Teatrului Național Iași AICI: https://www.facebook.com/TNIASI/,
https://www.youtube.com/watch?v=_g8QwsfCPzQ, https://www.teatrulnationaliasi.ro/noutati/GOLEM–VIZIONARE-ONLINE–621.html.
Piesa „Golem” de Alexander Hausvater, una eclectică, dar care se desparte de realism
Povestea Golemului este legată de cea a rabinului care îl creează și care decide să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, a credinței lui, a destinului și a lumii întregi. Decide că nu mai vrea un destin de victimă și atunci devine rivalul lui Dumnezeu și intră în competiție directă cu divinitatea. Făcând asta, transcende orice limită umană și religioasă și ajunge să insufle viața unei creaturi care să fie o proiecție a sa în stare să schimbe lucrurile.
„Odată prins în joc, rabinul va fi opusul operei sale. Spectacolul nostru este unul eclectic, dar care se desparte de realism. Avem drept sursă un mit pe care nu-l putem rezuma într-un stil de joc sau într-un stil de spectacol. Această poveste a trebuit tradusă în imagini cu care omul modern să se poată asocia. Chiar dacă textul de bază, cel al lui Leivick, se raportează la estetica expresionistă, ne gândim doar la momentul scrierii lui, nu și la înfățișările pe care le poate lua mai târziu. Vedem povestea Golem în forme diferite și mai ales în formele tribale ale unei comunități închise, supuse cauzalității istorice”, descrie Alexander Hausvater.