Pierderile de memorie: cand ar trebui sa te ingrijoreze

de: BZI.ro
13:03, 05 nov. 2019

Pierderile de memorie sunt normale pana la un anumit punct, dar cand ele apar nu poti sa nu te gandesti la un diagnostic care ingrozeste pe multi: dementa. Cand ar trebui sa te ingrijoreze pierderile de memorie si ce poti face pentru a-ti imbunatati memoria, descopera in randurile de mai jos.

La un moment dat ne-am confruntat cu pierderi de memorie. Pentru putin timp poate ai uitat unde ti-ai lasat telefonul sau cheia masinii. In timp ce inaintam in varsta, aceste pierderi de memorie ne pot face sa ne intrebam daca sunt o problema si cat de grava este aceasta. „Pe masura ce imbatranim, viteza de procesare a creierului incetineste si scade si capacitatea de a ne aminti informatii”, explica dr. Anne Fabiny, sef al departamentului de geriatrie in cadrul Cambridge Health Alliance si lector la Harvard Medical School.

Pierderile de memorie sunt suparatoare, dar nu constituie neaparat un semn de dementa, sustine dr. Gad Marshall, lector de neurologie in cadrul Harvard Medical School. Acesta ne recomanda sa fim atenti si sa observam cat de des apar acestea. „Trebuie sa identificam un tipar al acestora. Se intampla de cateva ori pe saptamana sau o data sau de doua ori pe luna? Sunt schimbari fata de acum cinci sau zece ani? Se inrautateste situatia pe zi ce trece?”, explica neurologul.

Pierderile de memorie: cand sunt considerate normale

Tinand cont de informatiile de mai sus, ne putem intreba care sunt pierderile de memorie considerate normale pe masura ce imbatranim. „Adesea, persoanele de peste 50 de ani incep sa uite nume si informatii specifice. Acestia ar putea sa-si inlocuiasca mai des cheile sau sa aiba nevoie de pauze pentru a-si reaminti indicatiile. Dar pierderile de memorie nu ar trebui sa interfereze cu sarcinile zilnice, cum ar fi sa platiti facturile, sa va spalati dintii, sa va imbracrati”, sustine dr. Patrick Lyden, neurolog la spitalul Cedars-Sinai.

Este o problema daca uitarea se agraveaza si in ce masura. Daca uitati frecvent de lucruri pe care vi le-ati amintit intotdeauna inainte, acesta poate fi un semn de deteriorare mentala sau debutul dementei. Daca sunteti ingrijorat de aceasta problema, discutati cat mai repede cu medicul dvs. El poate sa determine daca aveti motive de ingrijorare, daca aveti nevoie de un consult de specialitate – neurologie, de exemplu. Un neurolog poate ajuta la investigarea cauzelor acelor pierderi de memorie.

Factori care agraveaza pierderile de memorie

Fumatul, medicamentele si lipsa somnului dauneaza sanatatii si memoriei. Ar fi bine sa renuntati la tigari si safiti atenti la medicamentele pe care le luati, mai ales la cele fara reteta. Unele medicamente pot provoca pierderi de memorie ca efect secundar si tinde sa se intample mai mult la persoanele in varsta. Daca suspectati tratamentul pe care il luati discutati cu medicul dvs si vedeti in ce masura acesta poate fi schimbat. Somnul iti ajuta creierul sa stocheze amintirile. Este foarte important sa dormi in fiecare noapte 7-8 ore. Deficitul de somn este, de asemenea, un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Ce putem face pentru imbunatatirea memoriei

Doua lucruri sunt foarte importante, atunci cand vrem sa ne ajutam memoria: dieta si activitatea fizica. Exercitiile aerobice facute zilnic, cate 10-20 de minute, s-au dovedit ca ajuta la prevenirea pierderii memoriei. Consultati-va cu medicul pentru a va asigura ca sunteti suficient de sanatos fizic pentru a face acest lucru. „Exercitiile fizice previn pierderile de memorie si pastreaza sanatatea creierului pana la 90 de ani”, sustine dr. Lyden.

Studiile sugereaza ca o dieta mediteraneana este legata de conservarea mai lunga a memoriei. Aceasta dieta se bazeaza pe legume si fructe, cereale integrale, peste si ulei de masline. Carnea rosie si preparatele dincarne procesata sunt foarte putin consumate.

In concluzie, este perfect normal sa uitam din cand in cand, dar daca tu sau cineva drag tie suntetj ingrijorat de pierderile de memorie, este important sa consulti un medic. Acesta va putea sa investigheze daca acele pierderi sunt semn de ceva mai grav.