Pierderea mirosului forum. Tratamentul anosmiei prin gimnastică olfactivă, inhalații și spray-uri nazale
Tot mai multe persoane caută informații despre pierderea mirosului pe forum. Mirosul este un simț care ne îmbogățește emoțiile și este capabil să fixeze ferm mirosul în memorie. În viața de zi cu zi, nu ne amintim de el, luându-i prezența de bună. În plus, pierderea sa este cel mai clar simptom al unui număr de boli.
Anosmia este o pierdere completă a mirosului, o persoană încetează să simtă și să distingă mirosurile. Adesea anosmia este combinată cu un alt simptom, pierderea gustului. Acest lucru se datorează faptului că receptorii gustativi și olfactivi sunt în strânsă colaborare. Anosmia este mai frecventă la bărbați. La ambele sexe, poate fi o afecțiune tranzitorie sau poate persista mult timp. Încălcarea simțului mirosului poate duce la complexe psihologice grave. O persoană poate părea că un miros urât vine de la el sau din lucrurile lui, dar nu îl simte. Pierderea mirosului duce la faptul că un pericol nu poate fi recunoscut la timp, de exemplu, o scurgere de gaz, miros de ars sau de fum. Pentru bucătari, anosmia în general poate costa o carieră.
Pierderea mirosului forum. Din ce cauza apare anosmia și cum poți identifica afecțiunea la timp
Pana de curând, în practica ORL, anosmia apărea relativ rar la un număr restrâns de pacienți. Dar de la începutul anului 2020, situația s-a schimbat radical. Motivul a fost o nouă infecție cu coronavirus. Această stare este temporară și pe măsură ce structurile analizorului olfactiv sunt restaurate, dispare complet treptat. În plus, anosmia apare cu un nas care curge cauzat de alți virusuri, bacterii oportuniste sau patogene. Umflarea mucoasei nazale duce la faptul că receptorii olfactivi sunt blocați și este perturbată percepția mirosurilor la periferie.
Cauzele și tratamentul anosmiei sunt strâns legate. Pentru a efectua o terapie diferențiată, este important să înțelegem de ce simțul mirosului a fost deranjat. În mod convențional, se disting 2 mecanisme.
Leziuni în interiorul cavității nazale și procese patologice la nivelul receptorilor olfactiv. Acestea pot fi alergii sezoniere, polipi ai nasului și sinusurilor paranazale, infecții virale respiratorii, inhalarea prelungită a substanțelor toxice și utilizarea prelungită a picăturilor vasoconstrictoare.
Implicarea căilor olfactive din creier în procesul patologic, acest mecanism se observă în leziunile traumatice ale creierului, boala Alzheimer, scleroza multiplă, leziunile infecțioase ale creierului, encefalopatia hipertensivă și altele. În cazul acestor boli, simptomul se tratează destul de greu, uneori chiar deloc.
Cum să tratezi rapid simptomul dacă acesta nu este cauzat de o afecțiune gravă
Foarte rar, anosmia poate indica prezența unei tumori la creier, cavitatea nazală sau sinusurile paranazale, așa că acest simptom nu trebuie ignorat. Și un otolaringolog va ajuta la înțelegerea situației, dacă este necesar, vor fi implicați și alți specialiști.
Tratamentul anosmiei după coronavirus, precum și după alte infecții, constă în administrarea de medicamente speciale. Acestea pot fi inhalații, spray-uri nazale, antibiotice topice sau corticosteroizi. Pe măsură ce procesul inflamator încetează, simțul mirosului este restabilit. Acest proces poate fi grăbit aplicând și ceapă pentru nasul înfundat.
Tratamentul anosmiei asociate cu polipi presupune îndepărtarea endoscopică a acestor neoplasme. Gimnastica olfactiva ajută foarte mult dacă suferi de nas înfundat fără secreții nazale. Aceasta constă în inhalarea repetată a diferitelor substanțe mirositoare, oțet, săpun, alcool, amoniac, parfum și a diferitelor tipuri de uleiuri aromatice pe parcursul zilei pe toată perioada bolii.
Fizioterapia poate fi de ajutor în timpul fazei de recuperare. Alte metode ar trebui să vă ofere o neurogeneză bună, dintre acestea se numără vitaminele B și D. Unele surse științifice recomandă utilizarea corticosteroizilor intranazale, precum și kinetoterapie, metode care stimulează transmiterea nervoasă. Aceste metode sunt extrem de eficiente atunci când trebuie să tratezi nasul înfundat la copii.
Un medic otolaringolog te va ajuta să alegi regimul optim de tratament pentru pierderea mirosului, sfaturile acestuia vor fi mai bune decât cele găsite pe forum, astfel vei reuși să corectezi tulburările olfactive existente. După o examinare detaliată, medicul va determina cauza anosmiei și vă va spune cum să o eliminați.