Pierderea gustului și a mirosului: știm mai multe despre acest simptom al Covid-19

de: Echipa Bzi.ro
19:08, 05 mai 2021

De ce unii pacienți își pierd gustul și mirosul atunci când se imbolnavesc de Covid-19? Cercetătorii francezi răspund la aceasta întrebare.

Pierderea gustului și a mirosului este acum bine cunoscută în epidemia Covid-19. Dar de ce are loc? Cercetătorii de la Institutul Pasteur, CNRS, Inserm, Universitatea din Paris și Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, au elucidat mecanismele implicate în pierderea mirosului la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 în diferite stadii ale bolii. Studiul a apărut pe site-ul web Science Translational Medicine.

Până acum, se credea că ceea ce a cauzat pierderea gustului și a mirosului a fost edemul, situat la nivelul fisurilor olfactive, împiedicând moleculele de miros să ajungă la celulele nervoase olfactive. Dar, conform acestui ultim studiu, cauza ar fi diferită. Anosmia ar fi de fapt cauzată de infecția neuronilor senzoriali, care ar provoca inflamații persistente ale epiteliului și ale sistemului nervos olfactiv. Studiul rezumă 5 explicații pentru această pierdere.

Adânc în cavitățile nazale se află organul senzorial care face posibilă distingerea mirosurilor, chiar acela care este deteriorat de virus. Nervul olfactiv și centrele nervoase olfactive din inima creierului sunt, de asemenea, contaminate cu SARS-CoV-2. Acesta din urmă pătrunde în bulbul olfactiv și „se extinde la alte structuri nervoase unde induce un răspuns inflamator semnificativ”, subliniază Hervé Bourhy, epidemiolog, co-autor al studiului.

Cum să explicăm că anosmia și ageusia persistă atunci când nu mai suntem bolnavi? Dacă aparent virusul nu mai este activ, acesta persistă în aceste locuri. Cu toate acestea, nu mai este neapărat detectabil printr-un test PCR.