Pierdere colosala de milioane de euro la o importanta companie din Iasi: S-au aflat detaliile ascunse ale unui jaf rasunator

de: Vlad Alexa
20:49, 07 oct. 2019

@ Sefii unei companii importante din Iasi au vandut utilajele si bunurile cu preturi mult mai mici fata de valoarea de inventar @ Din aceste tranzactii scandaloase au fost pierdute peste 10 milioane de lei si toata activitatea de productie a societatii pe actiuni a fost inchisa @ Desi ANAF a comandat verificari la sange in contabilitatea firmei, se pare ca inspectorii fiscali din Iasi au inchis ochii la multe nereguli grave dupa interventia unor personaje cu influenta din cercul de apropiati ai milionarului Stefan Vuza @  Conform informatiilor din interior, pentru a se ascunde fictiv diferentele uriase de bani, sefii Iasitex SA se folosesc de sumele provenite din alte tranzactii, asta in vreme ce aproape 200 de fosti angajati ai companiei inca asteapta salariile restante

O pierdere scandaloasa de aproape 10 milioane de lei a fost descoperita la o importanta companie din Iasi care se afla in plin proces de devalizare. Pierderea a fost inregistrata in activitatea Iasitex SA numai in perioada ianuarie-septembrie 2019, perioada in care sefii societatii au vandut bunurile si utilajele cu preturi mult mai mici fata de cel de inventar, la scurt timp dupa ce au inchis activitatea de productie si au concediat sute de angajati. Din analiza contului de profit si pierdere rezulta ca SC Iasitex SA a inregistrat la sfarsitul semestrului 2019 o pierdere de 10.009.566 lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o pierdere de doar 1.779.070 lei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a solicitat o serie de controale la sange in activitatea societatii pe actiuni. Conform informatiilor din interior, pentru a ascunde de ochii autoritatilor tranzactiile si combinatiile financiare scandaloase, sefii Iasitex s-au inteles chiar cu inspectorii fiscali din Iasi care au realizat un control la nivelul societatii inca de la inceputul anului 2019. Acestia ar fi inchis ochii la cele mai grave nereguli descoperite dupa ce personaje influente din cercul de apropiati ai lui Stefan Vuza au intervenit pe langa autoritatile fiscale.

"E o suma de aproape 10 milioane care reprezinta diferenta dintre valoarea de inventar a utilajelor si pretul cu care au fost vandute. E o pierdere uriasa avand in vedere ca s-a intamplat pe o perioada de doar cateva luni si s-au cedat utilaje foarte bune si performante. Finantele au venit in control de la inceputul anului, dar cei de la Bucuresti i-au trimis pe inspectorii din Iasi, iar ei nu au raportat decat niste probleme mici, nu si cele cu adevarat grave. Au intervenit «baietii cu ochi albastri» de pe langa Stefan Vuza, pentru ca altfel nu se puteau inchide ochii la o astfel de situatie. S-au facut multe contracte cu firme din celasi grup, foarte multi bani au fost rataciti astfel prin contracte fictive de consultanta. Singurele venituri constante au fost din chirii, dar bani foarte putini. Ca sa se acopere diferentele sunt folositi banii de la vanzarea de terenuri catre Concept SRL, care a devenit proprietar alaturi de Agroland. Urmeaza sa vina saptamanile viitoare un reprezentant al lui Stefan Vuza sa vanda si restul bunurilor care au ramas aici, iar apoi sa se termine totul", au explicat surse din interiorul Iasitex SA care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Vezi si: Detaliile ascunse ale unui dezastru financiar de proportii. Cum au fost furate in timp record milioanele de euro investite intr-o celebra fabrica din Iasi

Nu a reusit sa fuga cu banii platiti in avans de cumparatori

Astfel, in primul semestru al anului 2019, cifra de afaceri in valoare de 2.097.779 lei este compusa in mare parte din vanzarea de stocuri 1.173.666 lei, precum si din chirii plus utilitati in valoare de 475.051 lei. Cheltuielile din exploatare inregistrate au fost de 12.068.147 lei, ceea ce duce la o pierdere din exploatare de 9.926.988 lei.

"Rezultatele economico-financiare pe semestrul I din 2019 arata ca societatea trece printr-o perioada dificila, cauzele principale provin din anii precedenti, fiind puse pe seama scaderii cifrei de afaceri, a cresterii costurilor salariale, cu materii prime si a utilitatilor, a scaderii gradului de utilizare a anumitor utilaje, ceea ce a dus la luarea unor masuri radicale – inchiderea sectiilor de productie si concedierea angajatilor. In acest context, societatea a devenit mai putin rentabila, din activitatea de baza inregistrand o situatie dificila in termeni de profitabilitate", se mentioneaza in raportul realizat pe primul semestru in cazul Iasitex SA.

In paralel, patronul Iasitex, Stefan Vuza, a dat-o la pace cu omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, care a achizitionat o parte din terenurile si cladirile de pe platforma fabricii. Timp de mai bine de un an, acestia s-au judecat in instanta pe marginea unei tranzactii imobiliare de peste 6,6 milioane de euro pe care Stefan Vuza nu a mai vrut sa o finalizeze, asta desi Concept SRL a castigat licitatia si a achitat inclusiv garantia aferenta de aproape 1,5 milioane de lei.
Contractul a fost incheiat pe data de 23.09.2019, asta desi licitatia a avut loc la finalul anului 2017.

"Suma de 334.363 euro s-a achitat de Concept SRL in data de 05.10.2017 prin virament bancar in contul Iasitex SA, cu titlu de garantie de participare la licitatia publica organizata de Iasitex SA, iar suma de 1.915.636 euro s-a achitat de Concept SRl prin virament bancar la data de 15.12.2017, rezultand astfel suma de 2.250.000 euro achitata de catre Concept SRL cu titlu de avans. Diferenta de 4.437.267 euro se va achita prin virament bancar in contul Iasitex SA din credit acordat cumparatorului de Garanti Bank", se arata in raportul trimis de catre Ioana Liliana Lupan, presedintele consiliului de administratie al Iasitex SA, catre Bursa de Valori Bucuresti.

Vezi si: Cea mai mare tranzactie din Europa de Est depinde de vanzarea unei fabrici din Iasi: Milionarul Stefan Vuza cauta cu disperare sa faca rost de bani

Cum si-au motivat sefii Iasitex SA pierderile in fata autoritatilor

Sefii Iasitex SA au motivat in mod oficial pierderile inregistrate prin modificarile aparute pe piata de textile, care a cazut in zona Europei in ultimii ani din cauza politicilor adoptate. In Romania, costul cu munca vie a explodat, iar in urmatorii ani va creste continuu. Pe tot cuprinsul UE, industria textila si-a schimbat modelul de business si anume s-a trecut de la serii lungi la serii scurte, cu valoare adaugata mai mare. La seriile lungi insa, Turcia si China acorda, de zeci de ani, subventii de pana la 30 la suta si, din pacate, Romania este intr-o competitie dura cu aceste tari, fara a beneficia de o minima protectie", se mentioneaza in raportul Iasitex SA pe semestrul I 2019.

Vezi si: Lovitura de teatru in economia locala. Delapidare de 5 milioane euro la o cunoscuta fabrica din Iasi. Au fost luate masuri radicale

Acestia au mai precizat faptul ca importurile din China si Turcia au avut un efect important in scaderea preturilor de vânzare in piata tesaturilor si confectiilor textile, cu consecinte in realizarea unor venituri mai mici pentru societate.

"Dotarile tehnice actuale nu permit realizarea produselor conform caracteristicilor tehnice solicitate de client care sa se incadreze in pretul pietei. Acest risc de pret, coroborat cu riscul de volum, a condus la inregistrarea de pierderi, deoarece viteza de adaptare a cheltuielilor operationale la reducerile de pret sau de volum este lenta la nivel de companie", se mai arata in raportul Iasitex SA.

De precizat si faptul ca, fostul actionar al Iasitex, si anume Socitatea de Investitii Financiare Moldova, a cumparat terenurile din bulevardul Primaverii in schimbul unei sume de peste 5 milioane de euro, devenind astfel proprietar pe platforma fostei fabrici alaturi de Concept SRL. In zona au fost anuntate deja proiecte imobiliare rezidentiale si de birouri.