Piciorul diabetic: De ce apare și cum poate fi recunoscut?
Piciorul diabetic reprezintă o complicație a diabetului. Poate să apară la orice pacient, care se confruntă cu diabet zaharat. Constă într-o ulcerație, infecție și osteoartropatie, ce poartă denumirea de piciorul Charcot.
În general, pacientul care suferă de diabet are circulația proastă, iar terminațiile nervoase îi sunt afectate. Aceste două probleme pot genera fictene și leziuni cutanate, care netratate pot duce la infecții și chiar la amputații ale degetelor sau picioarelor. Astfel, pacientul diabetic are datoria de a-și îngriji corespunzător picioarele, pentru a identifica din timp problemele și a ajuta la diminuarea consecințelor.
De ce apare piciorul diabetic?
Diabetul zaharat este o boală cu evoluție cronică. Aceasta se caracterizează prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge. Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea complicații de ordin vascular și neurologic, cea mai cunoscută fiind sindromul piciorului diabetic. Aceasta este una dintre cele mai grave consecinţe din punctul de vedere al complicaţiilor de sănătate pe care le generează şi al impactului asupra calităţii vieţii.
Piciorul diabetic cuprinde totalitatea modificărilor aduse de diabetul zaharat la nivelul picioarelor. De cele mai multe ori, se poate ajunge la cangrenă diabetică, unde infecția de la unul sau de la mai multe degete, se poate extinde la întregul picior.
Cel mai întâlnit element al piciorului diabetic este ulcerația. Aceasta reprezintă o rană dureroasă, care nu se vindecă. Apare ca rezultat al unor mici tăieturi, flictene sau arsuri. Astfel, pentru că diabeticii au tulburări de metabolism, care împiedică anumite etape, vindecarea are loc cu întârziere.
De asemenea, pacienții diabetici pot suferi de neuropatii, un rezultat al nivelurilor crescute de glicemie pe o perioadă mai mare de timp. Neuropatia cronică poate duce la uscarea pielii, lucru ce generează crăpături și bătături. Dacă pielea prezintă leziuni, bariera naturală a acesteia este compromisă, lăsând cale liberă bacteriilor. Ele pot cauza infecții, ajungând chiar la pierderea sensibilității piciorului. În acest mod, problemele se agravează, fără ca pacientul să știe, ducând la apariția complicațiilor.
Cum poate fi recunoscut piciorul diabetic?
Primele semne ale piciorului diabetic sunt: senzație de amorțeală sau furnicături în picioare, senzație de arsură, durere înțepătoare la nivelul picioarelor, durere sau slăbicioune la mersul pe jos, rană deschisă, tumefiere la nivelul piciorului, picioare reci la atingere, apariția unor afecțiuni ale pielii ( calozități, ulcerații, răni infectate, înroșire, umflare, durere, miros neobișnuit, fisuri în pielea piciorului, piele uscată, puncte fierbinți din cauza încălțămintei inadecvate sau a mersului mult pe jos ).
Vitală în diabet este autoexaminarea piciorului. Aceasta se face prin observarea oricăror modificări apărute la nivelul degetelor. Este necesară verificarea zonelor dintre degete, dar și a colțurilor unghiilor De asemenea, asigurați-vă că nu aveți crăpături sau leziuni. Verificați și talpa piciorului, dar și zona gleznei și a călcâiului.
Extrem de importantă este și îngrijirea piciorelor diabeticului. Este necesar ca acestea să fie spălate zilnic cu apă caldă și săpun și să fie șterse atent, mai ales în spațiile interdigitale. Nu trebuie introdus piciorul umed în ciorap, deoarece umezeala promovează micozele. În plus, unghiile trebuie tăiate drept, colțurile rotunjindu-se cu o pilă din carton. Pe pielea curată și uscată a piciorului se aplică o cremă hidratantă. Încălțămintea trebuie să fie comodă, să nu strângă, iar ciorapii să fie din 100% bumbac.
Picior diabetic: Tratament naturist
În situația în care apar răni greu vindecabile, care pot duce la amputare, puneți în doi litri de apă clocotită o linguriță de mușețel, o linguriță de gălbenele și o linguriță de mărul lupului. Toate acestea se fierb împreună cinci minute, după care se lasă la răcit, acoperite. Când lichidul este călduț, se clătește piciorul afectat timp de 10 minute. După spălare, se șterge zona cu un pansament steril și se bandajează.
Tratamentul naturist trebuie făcut pe parcursul a două săptămâni sau până la vindecarea completă. Pielea va redeveni fină și nu vor rămâne cicatrici.