Picioarele strambe la copii. Cand trebuie sa se ingrijoreze parintii

de: BZI.ro
09:45, 19 ian. 2016

Picioarele copilului sunt un vesnic motiv de ingrijorare pentru parintii tineri. Parca niciodata nu sunt suficient de drepte, niciodata mersul nu pare destul de corect si frumos. E normal sa fie asa cand te gandesti la tinuta copilului tau, avand in vedere ca astazi se pune mare pret pe aspectul fizic. Totusi, vom vedea in cele ce urmeaza ca majoritatea parintilor isi fac griji degeaba. Aproape toti copiii au piciorusele putin strambe la un moment dat, apoi se indreapta complet.

Picioarele pot fi strambe in doua feluri: in forma de «X», adica apropiate pana la genunchi si departate intre genunchi si glezna sau in forma de paranteza, adica departate de sus pana jos. In primul caz, afectiunea se numeste genu valgum, in al doilea caz – genu varum.

Pana la o anumita varsta picioarele strambe sunt normale. Orice bebelus normal si sanatos are un usor genu varum. Vei observa asta la primele incercari de a sta in picioare si la primii pasi. Cand copilul incepe sa stea in picioare si sa mearga bine, acest genu varum se corecteaza de la sine. La unii copii se corecteaza prea mult si se produce un usor genu valgum, la varsta de 3-4 anisori. Dar in cativa ani totul se repara de la sine si pana la 5-6 ani copilul ar trebui sa aiba picioarele drepte si mersul normal.

Genu valgum sau picioarele in X
Asa cum am spus, aceasta deformare a picioarelor incepe sa se observe la 3-4 anisori si este foarte des intalnita, mai ales la fetite. Jumatate din domnisoarele de 4 ani au picioarele in X. Uneori este atat de putin evident incat parinti nu-si dau seama.
Cel mai adesea, ligamente slabe ale genunchiului sunt de vina. Insa este posibil ca genu valgum sa fie provocat si de traumatisme, rahitism, fracturi si tulburari de crestere osoasa.

Daca pana la cinci ani genu valgum nu se corecteaza se impune controlul medical, care va stabili despre ce este vorba. Medicul va examina picioarele copilului, eventual va cere o radiografie si alte analize necesare. Daca se dovedeste ca genu valgum este efectul unei alte boli (de exemplu rahitismul) trebuie tratata aceasta si se vor reface si piciorusele.

Este foarte importanta corectarea oricaror deformari osoase pentru ca acest proces nu este posibil decat pana la o anumita varsta. In plus, in cazul picioarelor in X se va deforma si mersul pentru ca cel mic nu va putea sa mearga normal fara a-si lovi genunchi intre ei.

Diagnosticul precoce al luxatiei congenitale de sold prin ecografie

Genu varum sau picioarele in paranteza
Genu varum se observa atunci cand copilul incepe sa mearga. Ca si genu valgum, reprezinta o etapa normala din dezvoltarea unui copil. Daca deformarea picioarelor este foarte evidenta si nu dispare de la sine, pana la varsta de 3 ani, probabil ca cel mic sufera de rahitism, cea mai frecventa dintre cauzele genu varum. Tratand rahitismul, va disparea si deformarea picioruselor. Daca totusi nu se rezolva astfel, probabil ca medicul va recomanda interventia chirurgicala.

Acum 20 de ani, poate si mai recent, se considera ca au picioarele strambe numai acei copii care nu sunt infasati bine si carora nu li se leaga strans picioarele. Astazi se stie ca acest mit nu contine niciun sambure de adevar. Din contra, legarea stransa a picioruselor poate avea efecte foarte neplacute. Poate sa modifice unghiul dintre femur si bazin si, de asemenea, poate sa influenteze negativ articulatia soldului.

Intr-adevar, copilul poate fi infasat pentru a-l linisti mai rapid sau pentru a-i asigura confortul si unora chiar le place foarte mult, insa niciodata nu se leaga picioarele strans. Trebuie sa aiba loc ca sa le miste daca vrea. Ba chiar este indicat ca piciorusele sa fie mai degraba departate. Asadar, nu trebuie sa ne facem griji ca bebelusul ar ramane «cracanat» de la scutec sau de la port-bebe.

Copilul nu trebuie infasat strans. Vezi la ce riscuri il expui

sursa: nou-nascuti.ro