Piatra de ametist: Proprietăți, legende, istorie. Ce referințe biblice există cu privire la acest cristal

de: BZI.ro
14:21, 28 aug. 2023

Ametistul este o varietate de cuarț prețuită de secole întregi. Această piatră corespunde zodiei Pești, lunii februarie și este piatra semiprețioasă recomandată pentru cea de-a 6-a aniversare a căsătoriei. Ametistul a făcut parte din colecțiile de bijuterii regale din întreaga lume, începând cu Egiptul antic și până la coroana reginelor britanice din timpurile mai recente. Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian are un ametist care cântărește 400 de kilograme! Ametistul, datorită proprietăților sale, era cea mai apreciată piatră semiprețioasă de către civilizațiile antice.

Ametistul are proprietăți spirituale și protectoare deosebite

În vremurile de demult, ametistul își avea locul în biserica creștină, pe inelele Episcopilor. Culoarea purpurie regală era folosită pentru a-l simboliza pe Hristos. Se spune că Sfântul Valentin purta un inel cu un ametist antic în care era sculptat Cupidon. Piatra este de asemenea un simbol al Sfântului Matia. Există o serie de referințe biblice la ametist, și se spune că era una dintre cele douăsprezece pietre prețioase din pieptarul marelui preot Aaron. Cea de-a douăsprezecea piatră de temelie a Orașului Sfânt a fost construită din ametist. Acum ceva timp, ametistul, datorită proprietăților sale, era prețuit așa cum este acum diamantul. Însă după ce a fost descoperit din abundență în America de Sud și în alte părți ale lumii, odată cu raritatea sa a scăzut și prețul.

Ametistul este folosit pentru vindecarea spirituală. Dacă este plasat sub o pernă sau în pat, se presupune că alungă insomnia și coșmarurile. De asemenea, oferă un somn liniștit cu vise plăcute, vindecătoare și adesea profetice. Cu toate acestea, purtătorul său trebuie să se asigure că nu va dormi mai mult decât este cazul. Este o piatră spirituală, fără efecte secundare negative sau asocieri cu violența, furia sau pasiunea. Este o piatră a păcii. Calmează temerile, aduce speranțe, evoluție spirituală și promovează gândurile despre viața de apoi. Alungă sentimentele de vinovăție, frânează indulgența exagerata față de sine și ajută la limpezirea gândurilor. Calmează furtunile emoționale, iar în situații de potențial pericol, această piatră va veni în ajutor purtătorului. De asemenea, conferă curaj și este o amuletă puternică ce-i protejează pe călători de hoți, bătăi, boli și alte pericole.

Legende și detalii istorice despre ametist

Potrivit mitologiei grecești, Amethyst era o tânără fecioară care a devenit obiectul mâniei zeului grec Dionysos, după ce acesta s-a îmbătat cu vin roșu. Când Amethyst a strigat către Zeița Diana pentru ajutor, ea a transformat-o imediat pe fată într-o piatră albă, strălucitoare (cuarț). Când Dionysos și-a dat seama ce s-a întâmplat, au ieșit la suprafață remușcările. El a plâns pans până ce lacrimile picurate au umplut paharul său de vin roșu. Acesta s-a răsturnat, iar vinul roșu s-a vărsat peste piatra albă, saturând-o de culoare până ce aceasta a devenit cuarțul violet care este acum cunoscut sub numele de ametist.

De-a lungul istoriei s-a considerat că piatra protejează de energii negative, sporește inteligența, potențeaza priceperea în afaceri, protejează soldații de rănile de luptă, ajută războinicii să câștige, ajută vânătorii, protejează de boli contagioase, și pune demonii pe fugă dacă pe bijuterie este gravată figura unui urs. Ametistul era cunoscut ca o bijuterie care va scoate la iveală cele mai înalte și mai pure aspirații ale omenirii. Castitatea, sobrietatea și controlul asupra gândurilor cuiva erau toate considerate a fi atribute sporite de purtarea pietrei. Această piatră ajută la stăpânirea furiei și a naturii violente sau josnice a purtătorului, și încurajează calmul, curajul și contemplația.

În perioada antică se credea că piatra aduce darul profeției, îmbogățește și conferă putere purtătorului. La cel mai înalt nivel, ametistul are proprietăți care oferă înțelegerea spirituală necesară pentru a ajunge la starea de beatitudine. Este asociat cu chakra coroanei din vârful capului, pe unde intră esența divină. Este o piatră bună pentru a rezolva discordia, recomandată în cazul neînțelegerilor din familie. În perioada Renașterii, ametistul gravat cu imaginea unui urs era purtat ca amuletă de protecție. În epoca greco-romană, inelele de ametist încadrate în bronz erau purtate ca amulete împotriva magiei negre, iar cupele magice sculptate din ametist alungau durerea și răul de la cei care beau din ele.