Piațeta Palatului Culturii din Iași va fi reabilitată din nou! Primăria organizează un concurs de soluții cu un premiu în bani. Pentru același obiectiv s-a cheltuit suma de 50.000 de euro – FOTO
Primăria Iași oferă arhitecților un premiu de 10.000 de euro, dacă vin cu o soluție pentru Piațeta Palatului Culturii. Concursul va avea loc pe data de 30.09.2022. În 2019, municipalitatea a semnat un contract de 50.000 de euro pentru proiectarea aceluiași obiectiv, dar documentația a fost uitată în sertare
Municipalitatea ieșeană intenționează să reabiliteze piațeta din fața Palatului Culturii, acum ocupată de o parcare. Zona studiată are o suprafață de aproape 1,5 hectare. Pe data de 30.09.2022 este programat un concurs de soluții la care sunt așteptați arhitecții interesați de tematica pusă la dispoziție. Soluția câștigătoare va sta la baza execuției proiectului tehnic și a lucrărilor.
„Piațeta Palatului Culturii este situată în fața Palatului Culturii din Iași. Aceasta reprezintă spațiul cu cea mai mare deschidere și cu cele mai multe evenimente istorice petrecute de-a lungul timpului în vatra de cultură a orașului. Cercetările arheologice întreprinse aici, au demonstrat că zona a fost locuită încă din neoliticul mijlociu și că locuirea de pe aceste meleaguri își are originea aici. Piața Palatului Culturii din Iași are o suprafață de 14.506 metri pătrați, acesta fiind locul în care se organizează evenimente. Tot aici a ținut un discurs și Papa Francisc când a vizitat România, în anul 2019”, se arată în caietul de sarcini.
Piațeta Palatului Culturii din Iași va fi reabilitată, premiul fiind de 10.000 de euro
Soluția cea mai bună va fi premiată de Primăria Iași cu suma de 58.823 de lei, fără TVA, aproape 10.000 de euro. Va fi un singur premiu acordat. Din juriul care va analiza soluțiile propuse fac parte arhitectul Alin Hoblea, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Iași, arhitectul Sebastian Săvescu, vicepreședintele OAR Iași, arhitectul Raluca Andreea Mocanu, Primăria Iași, arhitectul Mihai Codreanu, muzeograful Alexandru Gorea, Alexandru Florin Mustiață, arhitect-șef al Primăriei Iași, dar și Ștefan Andrei Moisuc, consilier al Primăriei Iași.
„Prin tema de concurs, autoritatea contractantă dorește crearea unui concept nou de prezentare și funcționare a Piațetei Palatului Culturii, folosind, transformând și adaptând spațiul existent. Totodată, se urmărește atingerea următoarelor obiective: crearea unui spațiu, «Autentic Side Walk», de promenadă și punerea în valoare la standarde europene după modelul piețelor și bulevardelor pietonale occidentale. Se dorește dezvoltarea unei axe de circulație integrate, pietonale, cu mijloace de deplasare ecologice între Piața Unirii și Piața Palatului Culturii, ținându-se cont și de proiectul municipiului Iași de construire a pasajului subteran de legătură între b-dul A. Panu și str. Palat”, se dorește prin concursul de soluții.
În ceea ce privește construirea pasajului subteran, Primăria Iași a organizat o licitație, dar nu s-au prezentat ofertanți. Valoarea estimată a contractului era de 4,8 milioane de euro. Procedura va fi reluată în perioada următoare.
Primăria Iași a cheltuit 50.000 de euro pentru o lucrare similară, dar documentația a fost uitată
Culmea, în 2019, Primăria Iași a adjudecat o licitație pentru furnizarea serviciilor de proiectare pentru reabilitarea Piațetei Palatului Culturii, dar documentația nu a mai fost folosită. Contractul, în valoare de 200.000 de lei, fără TVA, aproape 40.000 de euro, a fost câștigat de societatea Artca SRL, condusă de Ionel Oancea, fostul arhitect-șef al Iașului. Contactat de reporterii BZI, Ionel Oancea a precizat că nu știe despre o inițiativă ulterioară a municipalității. Proiectantul trebuia să vină cu soluții privind amenajarea peisagistică, alei pietonale, mobilier urban, iluminat funcțional, sistem WI-FI, supraveghere video. Reprezentanții Primăriei Iași au refuzat să comenteze modul în care au fost alocate fondurile pentru reabilitarea obiectivului din fața Palatului Culturii.
Piațeta Palatului Culturii din Iași va fi reabilitată din nou, doar dacă soluția arhitecților va fi agreată de juriu.