Piața imobiliară se află la un pas de criză. Iată care este motivul

de: Mirela Todosi
10:20, 13 aug. 2024

Un studiu economic recent arată că piața imobiliară se află la un pas de criză. În ultima perioadă, numărul creditelor ipotecare acordate românilor pentru a cumpăra o locuință au scăzut semnificativ, conform datelor BNR. Iată care este motivul.

Piața imobiliară se află la un pas de criză

Mulți români nu își mai permit să cumpere locuințe noi, iar numărul creditelor a scăzut semnificativ. Din acest motiv, piața imobiliară se află la un pas de criză, susțin specialiștii în imobiliare.

„Creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021. Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai puțin în piața imobiliară.”, susțin analiștii financiari.

Românii susțin că nu își mai permit să își cumpere locuințe noi și preferă chiriile. În schimb, numărul creditelor pentru nevoi personale a crescut semnificativ. Acest lucru arată ca oamenii fac credite (cu dobânzi foarte mari) pentru a plăti cheltuielile lunare.

Se scumpesc locuințele

Analiștii economici sunt de părere că va veni un val de scunpiri neașteptate nu doar la apartamente, ci și la case. Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare  sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni. Brașovul se situează după Cluj, dar peste Capitală în privința prețurilor pentru apartamente. Prețul mediu pe metru pătrat, în Timișoara, pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.556 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.541 euro/metru pătrat.

În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%,. Cert este că piața imobiliară va exploda în această primăvară. Locuințele sunt tot mai scumpe, însă cererile rămân la fel de mari. Deocamdată, pe lista celor mai ieftine centre regionale ale țării se află Iașul. Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut.

Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare  sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni.

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă.