Pfizer a depus o serie de studii clinice pentru a obţine autorizarea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19

de: George Cristian
08:54, 17 aug. 2021

În aceste momente, Pfizer şi BioNTech au depus un studiu clinic pentru a obţine autorizarea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. Cererea de autorizaţie face subiectul a mai multor discuţii în spaţiul public despre eficienta utilizării unei a treia doze de vaccin. De altfel, studiul care se află în fază timpurie menţionează faptul că efectuarea celei din urme doze asigură o imunitate sporită în special împotriva variantei Beta și Delta.

De altfel, Pfizer a recunoscut faptul că, în timp, eficacitatea celor două doze de vaccin scade. Studiul făcut menţionează faptul că după 4 luni, vaccinul are o eficacitate de 84%.

Pfizer dorește autorizarea efecutării a unei a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Pe fondul îngrijorării internaţionale a răspândirii variantei Delta de COVID-19, Pfizer a depus la autorizarea efectuării unei a treia doze de vaccin un studiu care arată faptul că prin vaccinare crește semnificativ existența anticorpilor în organism.

Acelaşi studiu arată faptul că la 4 luni de la utilizarea unei scheme complete de vaccinare, organismul este protejat în proporţie de 84% împotriva virusului. Vârful protecţiei este de 96%. De altfel, în Israel s-a puse deja în practică planul de a administra doze de rapel.

Decizia luată de ţările cu o situaţie financiară mai bună a stârnit nemulţumirea activiştilor care au semnalat faptul că unele ţări sărace nu au acces la vaccinul împotriva COVID-19.

Pacienţii din studiul Pfizer au primit a treia doză de vaccin la 8 luni de la a doua doză

Conform studiului făcut de compania Pfizer, pacienţilor li s-a administrat o a treia doză de vaccin la aproximativ 8 luni de la a doua doză. Studiul făcut de companie va fi trimis şi Agenţiei Europene pentru Medicamente dar şi a altor autorități de reglementare. Aceştia au spus că rezultatele unui studiu în stadiu târziu referitor la eficacitatea unei a treia doze sunt aşteptate în curând.

Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din SUA au autorizat administrarea unei a treia doze de vaccinuri Covid-19 de către Pfizer-BioNTech şi Modernă pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, care sunt susceptibile să aibă o protecţie mai slabă din partea vaccinurilor cu două doze.

Vaccinul poate genera boală, sustine medicul Monica Pop

Medicul Monica Pop a comentat cele trei efecte secundare de la Pfizer şi Moderna studiate în acest moment de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), efecte prin care prin care pielea şi rinichii ar fi afectate.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că analizează noi posibile efecte secundare la vaccinurile bazate pe ARN mesager, Pfizer și Moderna. Este vorba despre eritemul multiform (reacție alergică), glomerulonefrita (o boală a sistemului renal) și sindromul nefrotic (o tulburare a rinichilor care determină corpul să secrete prea multă proteină în urină) sunt reacțiile adverse studiate de către Agenţia Europeană pentru Medicamente.

De altfel, toate ingrijorările lumei internaționale sunt pentru apariția valului al patrulea de COVID-19, val care are la bază răspândirea variantei Delta. Totuși, autoritățile române, prin vocea lui Raed Arafat au dat asigurări că România nu se va intoarce la o carantinare în masă.