Prima pagină » Local » Petru Movilă, fost membru în Comisia de Sănătate și actual city manager al Iașului, despre pericolul consumului și traficului de droguri
Petru Movilă, fost membru în Comisia de Sănătate și actual city manager al Iașului, despre pericolul consumului și traficului de droguri

Petru Movilă, fost membru în Comisia de Sănătate și actual city manager al Iașului, despre pericolul consumului și traficului de droguri

18 sept. 2023, 10:37,
BZI.ro, în Local

Proiectul de anvergură realizat de Petru Movilă, președintele PMP Iași și city managerul Iașului, cuprinde măsuri cu privire la combaterea fenomenului traficului și consumului de droguri.

În contextul actualelor evenimente negative produse la nivel național care au avut drept urmare consumul ilicit de droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive (denumite generic etnobotanice) asociat conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor, precum și alte genuri de fapte antisociale (acte de violență, tulburarea ordinii și liniștii publice, etc), dar și situații medicale care au pus în pericol însuși viața consumatorilor de astfel de substanțe, Primăria Municipiului Iași prin factorii decizionali din conducerea acesteia poate lansa un program strategic care să vină în sprijinul cetățenilor municipiului Iași pentru conștientizarea acestora despre rezultatele acestui fenomen, precum și riscurile la care se expun victimele acestuia care în general fac parte din rândul tinerilor și adolescenților.

Toate autoritățile locale vor fi implicate în program

Primaria municipiului Iasi prin factorii decizionali poate lansa un program, acesta poate include toate autoritățile locale și instituții naționale cu atribuții în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive (Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, Poliția Locală Iași), a Inspectoratului Școlar Județean Iași împreună cu unitățile de învățământ gimnazial și preuniversitar, a instituțiilor de învățământ universitar, a Direcției de Sănătate Publică Iași cu unitățile medicale subordonate, a Institutului de Medicină Legală Iași, precum și alte instituții de stat și ONG-uri cu competențe în domeniu.

Reporter BZI: Care sunt principalele măsuri propuse în vederea prevenirii fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe psihoactive la nivelul Municipiului Iași?

Petru Movilă, city managerul Iașului: Programul poate include un set de măsuri 20 de măsuri importante dar și alte măsuri din partea factorilor interesați, măsuri care să vină în întâmpinarea prevenirii fenomenului traficului și consumului de droguri, cum ar fi:

Deschiderea discuțiilor interinstituționale cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Iași, precum și cu celelalte instituții implicate în vederea stabilirii derulării programului.
Pregătirea, editarea și obținerea unor materiale realiste cu conținut preventiv referitor la urmările și riscurile traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe psihoactive care vor sta la baza informării beneficiarilor care în fapt sunt cetățenii municipiului Iași.

Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Iași, precum și a reprezentanților mediului Universitar planificarea pe parcursul unei perioade de timp stabilite și rezoluționate de conducerea Primăriei Municipiului Iași a unor întâlniri cu elevi, studenți, masteranzi, dar și personal propriu al instituțiilor respective de învățământ în cadrul cărora specialiștii cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri să le vorbească despre efectele consumului de droguri și urmările acestuia, activități însoțite și de prezentarea unor situații reale în urma cazuisticii existente la nivel local și național, inclusiv cu imagini foto/video, articole de presă, etc.
Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Iași și a reprezentanților desemnați din cadrul instituțiilor de învățământ gimnazial și preuniversitar planificarea și organizarea unor întâlniri în cadrul unităților respective de învățământ cu părinții elevilor precum și a reprezentanților legali ai acestora în vederea conștientizării acestora printr-o campanie de informare bună și reală cu privire la efectele și urmările consumului și traficului de droguri.

Organizarea în cadrul instituțiilor de cultură Iași (Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Național Iași, Ateneul Iași, etc) a unor evenimente cultural artistice precedate la început de o prezentare a riscurilor la care se expun consumatorii de droguri din punct de vedere medical, care sunt urmările acestui fenomen, dar și riscurile la care se expun cei care se implică în traficul de stupefiante din punct de vedere a legii penale.
Organizarea în mediul public local a unor puncte de distribuire materiale de prevenire despre riscurile și efectele traficului și consumului de droguri și substanțe psihoactive. (corturi inscripționate în zone pietonale).

Medierea în presa publică ieșeană a întregului proiect și campanii de prevenire a populației în ceea ce privește riscurile și urmările traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a vocilor care mediază despre efectele traficului și consumului de droguri.
Prin intermediul principalelor posturi de radio televiziune locală și presă participarea reprezentanților Primăriei Municipiului Iași și a persoanelor cu atribuții în combaterea traficului și consumului ilicit de droguri la emisiuni audio-video, dar și articole scrise în care să se pună accent pe informarea corectă a cetățenilor municipiului Iași despre riscurile și urmările traficului și consumului de droguri și substanțe psihoactive.

Elevii vor fi informați cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri

Potrivit informațiilor prezentate de city managerul Iașului, Petru Movilă, în unitățile de învățământ vor fi create condiții educaționale realiste cu privire la informarea și conștientizarea cu privire la efectele consumului de droguri și substanțe psihoactive.

Petru Movilă, city managerul Iașului: Informarea realistă atât a elevilor cât și a ieșenilor în general este un punct important în ceea ce privește conștientizarea efectelor consumului de droguri și substanțe psihoactive, astfel, am propus mai multe măsuri în acest sens dup cum urmează:
Adoptarea pe plan local prin toate instituțiile de învățământ a unor condiții educaționale realiste, precum și o coordonare profesională majoră cu privire la informarea și conștientizarea beneficiarilor care sunt cetățenii municipiului Iași referitor la efectele consumului de droguri și substanțe psihoactive.
Întâlniri publice planificate la care să participe reprezentanții Primăriei Municipiului Iași împreună cu celelalte autorități publice (Agenția Națională Antidrog, Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală, Inspectoratul Școlar Județean Iași, etc) la care să fie dezbătut fenomenul și găsite soluții punctuale.
Realizarea unor sondaje de opinii atent pregătite făcute pe plan local care să aibă totodată rolul de mediatizare a riscurilor la care se expun cei care consumă droguri, precum și rezultatele implicațiilor de natură penală.

Mediatizarea publică permanentă extinsă a evenimentelor negative care vizează traficul și consumul ilicit de droguri, precum și evenimentele rutiere cauzate de consumul de alcool și droguri.
Promovarea formelor de descurajare a consumului și traficului de droguri și substanțe psihoactive care să urmărească ca efect responsabilizarea și conștientizarea tuturor beneficiarilor în așa fel încât să nu poată fi niciodată expuși riscurilor.

Încurajarea politicului cu privire la modificări legislative care să aibă ca urmare scăderea fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri.
O cooperare extinsă a Primăriei Municipiului Iași cu autoritățile statului care au atribuții în combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Totodată, prin intermediul Primăriei Municipiului Iași ca autoritate publică și administrativă locală încurajarea celorlalte instituții de stat și chiar societăți private spre o cooperare cu autoritățile statului în domeniu cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri, scopul final fiind nobil, respectiv acela de protejare a membrilor societății ieșene, cu precădere a celor care reprezintă viitorul acestei societăți.
Solicitarea instituțiilor statului cu atribuții în asigurarea climatului de ordine și siguranță publică (Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală), ca în funcție de posibilități, a creșterii numărului efectivelor prezente în stradă, mai ales în zonele rău famate ale municipiului, care să descurajeze persoanele predispuse la traficul și consumul stradal de droguri, precum și la comiterea celorlalte fapte antisociale.
Identificarea la nivelul instituțiilor statului cu atribuții în asigurarea climatului de ordine și siguranță publică a problemelor cu care se confruntă (de ordin logistic, material, dar mai ales de personal, etc) și căutarea unor soluții atât pe plan local, cât și la nivel național prin solicitări scrise în vederea rezolvării acestora, avându-se în vedere importanța asigurării siguranței publice a cetățenilor municipiului Iași, precum și a viitorului tinerilor comunității.

Identificarea la nivelul unităților medicale cu atribuții în tratarea consumului de droguri a problematicii cu care se confruntă (de ordin logistic, material, personal, etc) și căutarea unor soluții pe plan local în vederea rezolvării, avându-se în vedere importanța acestora și a actului medical.
Atragerea din partea Primăriei Municipiului Iași a persoanelor dispuse la activități de sprijin real și eficient, a ONG-urilor precum și pe bază de voluntariat, în vederea desfășurării activităților preventive a fenomenului consumului de droguri.
Informarea tuturor instituțiilor locale cu privire la prezentul program și campanie antidrog în vederea eficientizării scopului acesteia pe plan local.

Comments are closed.