Petru Movilă, city manager Iași: ,,Spitalul Regional va fi gata în 4 ani!”! Activitatea primăriei trebuie să continue în condiții de normalitate
Lucrările pentru Spitalul Regional de Urgență Iași ar putea fi gata în decursul a 4 ani de zile, acesta fiind unul dintre cele mai importante proiecte pentru întreaga comunitate.
Petru Movilă, city managerul municipiului Iași, se arată optimist și consideră că în cel mult 4 ani unitatea medicală ar putea fi dată în folosință.
Împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, Petru Movilă a preluat din responsabilitățile administrative ale primarului suspendat din funcție, Mihai Chirica, deși city managerul este de părere că aceasta nu este o situație normală.
Spitalul Regional va fi gata în 4 ani. Poate fi construit după modelul IRO
Având în vedere faptul că la finalul anului 2021 a fost semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional Iași, lucrările de execuție s-ar putea demara în ultimul trimestru al anului 2023, după predarea proiectului până la termenul stabilit în luna decembrie din anul 2022.
,,Spitalul Regional va fi gata în 4 ani, dacă preluăm modelul Institutului Regional de Oncologie Iași, a cărui construcție și dotare a durat tot atât timp. În acei patru ani sunt incluse construcția și dotarea cu aparatura necesară momentului respectiv”, a declarat Petru Movilă.
În luna decembrie a anului 2021, a fost semnat contractul de proiectare pentru noul spital, o firmă din Italia fiind cea care va realiza lucrarea.
În cazul Institutului Regional de Oncologie Iași lucrările de execuție s-au întins pe durata primilor trei ani, după care au început achizițiile publice aferente acțiunilor de dotare cu aparatură medicală pe care le presupune specificul instituției medicale.
Un alt proiect de important interes local și național este cel referitor la infrastructura Autostrăzii A8, cunoscută și ca ,,Autostrada Unirii”. Aceasta ar trebui să aibă 310 km și va uni punctele Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3.
Petru Movilă menționează că proiectul acestei autostrăzi a fost propus Guvernului României de către el însuși și este catalogat ca unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din țara noastră din ultimii ani. De asemenea, o altă serie de proiecte cu finanțare din fonduri europene de la nivel local au suferit prelungiri, întreruperi sau amânări din pricina contextului lor de desfășurare în perioada pandemică.
Cum se desfășoară activitatea Primăriei Iași după suspendarea primarului Mihai Chirica
După suspendarea din funcția de primar a lui Mihai Chirica, Daniel Juravle, viceprimarului orașului, cât și administratorul local Petru Movilă, sunt unii dintre cei care au preluat din responsabilitățile edilului pentru ca activitatea administrativă a instituției să își poată continua cursul firesc.
Un astfel de eveniment, ca cel de suspendare a primarului, nu doar că riscă să provoace turbulențe de ordin administrativ, însă el poate să afecteze în mod clar și imaginea orașului Iași. În aceeași linie, un subiect încă discutat la nivelul administrației locale se distinge a fi cel al bugetului pentru anul 2022. Acesta este hotărât în funcție de necesitățile calculate pe fiecare cap de locuitor.
,,Sarcinile au fost împărțite, astfel, chiar dacă domnul primar a fost suspendat momentan, nu înseamnă că totul trebuie să stea pe loc. Activitatea este continuă și absolut necesară. Nu e plăcut pentru Chirica, sunt convins. Și nici pentru Iași nu e normală situația”, a mai spus Petru Movilă.
Criza energetică este o altă problemă cu care românii se confruntă în acest moment. Motivele pentru care ieșenii nu au inconvenientele create de lipsa căldurii, comparativ cu locuitorii altor orașe din țară, constau atât în lucrările efectuate la nivelul rețelei de distribuție din ultimii ani, cât și în semnarea în timp util a contractelor cu furnizorii prevăzători de pe piața acestui domeniu.