Petronel se află în centrul de plasament de la vârsta de patru ani, iar acum a devenit un model de reușită. Vrea să învețe la două facultăți în paralel și spune că și-a iertat părinții: „A trebuit să iau viața în propriile mâini”

de: Ștefana Șovea
02:00, 19 iul. 2024

Viața a fost dură cu Petronel Maxim, un tânăr de 19 ani, care a ajuns în grija statului la vârsta de doar patru ani. Deși a trecut prin multe momente dificile, a devenit un model de reușită cu care Centrul de Servicii Sociale (CSS) Bucium se mândrește

Tânărul a luat examenul de Bacalaureat cu note mari, iar acum se pregătește pentru admiterea la facultate. Vrea să studieze Asistența Socială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar vrea să facă în paralel și Asistența Medicală. Își dorește să îi ajute, la rândul lui, pe copiii aflați în centrele de plasament.

Petronel a fost abandonat de către părinți la vârsta de patru ani

Petronel Maxim are 19 ani și este unul dintre cei trei absolvenți de liceu ocrotiți la Centrul de Servicii Sociale (CSS) Bucium din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASP).

Tânărul a reușit să obțină la examenul de Bacalaureat media 8,39 și vrea să-și continue studiile. A ajuns în grija statului la doar patru ani, alături de cele două surori ale sale, deoarece erau neglijați de către părinți.

„Am ajuns în grija statului din cauza părinților mei care neglijau drepturile mele. Am avut niște părinți alcoolici care mă lăsau acasă cu ceilalți frați, mai am două surori de sânge, iar vitregi încă 11. Mama mea a plecat în străinătate când aveam patru ani și de atunci nu s-a mai întors. Am fost duși la un centru de primiri urgențe, iar după au intervenit reprezentanții Protecției Copilului Iași. La patru ani, am ajuns în Centrul de Servicii Sociale din Bucium alături de surorile mele care nu au reușit să-și continue școala. M-au căutat părinții mei de când sunt aici, dar am refuzat să vorbesc cu ei pentru că m-am simțit foarte abandonat și, chiar dacă aș vrea să le mulțumesc pentru ceea ce am reușit eu, nu aș putea să o fac pentru că nu stau în meritele lor, ci strict în ale personalului din cadrul centrului unde am crescut”, declară Petronel Maxim.

Tânărul vrea să îi ajute pe copiii aflați în plasament: „Vreau la rândul meu să ajut”

A învățat la Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții din Iași, iar media examenului de Bacalaureat l-a plasat printre cei mai buni din cadrul unității de învățământ.

S-a înscris la cinci facultăți, însă s-a hotărât să rămână pe Asistență Socială la UAIC Iași, dar în paralel să studieze și Asistență Medicală în cadrul Postlicealei Sanitare „Ghica Vodă”.

Visul său este să lucreze în sistemul medical, dar își dorește să profeseze și într-un domeniu în care îi poate ajuta pe copiii din centrele de plasament.

„Eu am învățat la Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții, iar la examenul de Bacalaureat am obținut media 8,39. Mi-am depus dosarul de înscriere la cinci facultăți, respectiv Medicină Veterinară, Resurse Umane, Psihologie, Asistență Socială și Controlul și Expertiza Alimentelor, dar cred ca voi merge pe Asistență Socială. În paralel, vreau să studiez și la Postliceala Sanitară «Ghica Vodă» pentru că cel mai mare vis al meu este să lucrez în domeniul medical. Visul meu a pornit la vârsta de cinci ani când de ziua mea de naștere am primit de la un asistent social o ambulanță de jucărie. Vreau să merg și pe Asistență socială pentru ca mi-a plăcut foarte mult cum lucrează educatorii din cadrul centrului în care mă aflu și vreau la rândul meu să ajut copiii să aibă niște planuri mărețe și să le ofer ocazia să se dezvolte frumos. Am câțiva educatori de suflet care au ținut locul mamei, dacă pot spune așa”, adaugă Petronel Maxim.

Tânărul a făcut pregătire cu propriii colegi

Pentru examenul de Bacalaureat a început să se pregătească de când era în clasa a XI-a.

„Pentru examenul de Bacalaureat am început să mă pregătesc din clasa a XI-a. Am făcut pregătire cu voluntari din cadrul mai multor asociații. În clasa XII-a, am început să fac pregătire mai des, atât la centru, cât și la școală și sunt foarte mândru că am reușit să trec examenul cu bine și să ajung să fiu singurul din familie care are Bacalaureatul. Eu am făcut, la rândul meu, pregătire cu colegii mei de clasă, dar unii nu au reușit să ia examenul și într-un fel mă simt vinovat, pentru că nu am dat mai mult. Îmi pare rău pentru ei și mi-aș fi dorit să îi pot ajuta mai mult”, mai spune Petronel Maxim.

Cel mai greu moment pe care l-a trăit Petronel de când se află în grija statului a fost când a realizat că este cu adevărat abandonat în centru. Cu timpul, și-a luat viața în propriile mâini, a fost mereu cu capul pe umeri și atent să obțină doar rezultate bune la școală.

„Cel mai greu moment de când mă aflu în centrul de asistență socială a fost când aveam 13 ani. Atunci am realizat faptul că părinții mei chiar m-au lăsat aici și tot în acel an s-au externat și surorile mele. A trebuit să iau viața în propriile mâini și a trebuit să înțeleg că din acel moment rămân singur. M-am simțit abandonat și a fost greu să trec peste. În acest moment, pot doar să le mulțumesc părinților mei că m-au lăsat în centru, pentru că, dacă aș fi fost în acest moment acasă, în Bârnova, probabil că nu aș fi avut șansa să merg la școală, nu aș fi avut șansa să învăț și nu cred că aș fi ajuns prea departe în viața. În viitor, mi-aș dori o familie, doi copii pe care să îi pot educa așa cum am fost și eu educat de către personalul de aici. Eu am avut un suport moral foarte bine dezvoltat, doar că nu am avut iubire paternă și maternă. Când eram mic, mi-au plăcut foarte mult artele marțiale și cei din cadrul centrului mi-au găsit un club unde să merg. Am fost la Club Sportiv Karate Risei și m-am atașat de doamna Petronela Bejenaru, care a avut o influență puternică asupra mea. M-a ajutat să trec peste multe momente grele și cred că meritele se acordă tuturor oamenilor care au fost alături de mine și care m-au sprijinit de-a lungul vieții”, mai spune Petronel Maxim.

Centrul de Servicii Sociale din Bucium se mândrește cu trei modele de reușită

În cei 15 ani de când se află în Centrul de Servicii Sociale Bucium, Petronel a legat prietenii adevărate și s-a atașat de tot personalul ce i-a fost alături la orice pas. Îl sperie gândul despărțirii de locul care pentru el este „acasă”.

„La un moment dat, chiar a vrut să mă ia cineva, dar împreună cu surorile mele. Am refuzat pentru că mă obișnuisem deja în centru, mi-am făcut prieteni și mi-ar fi fost foarte greu să mă despart. Cred că o să fie grea și despărțirea de aici când va trebui să mă externez. Cât voi urma studiile de licență, voi sta în continuare în centru”, declară Petronel Maxim.

Un alt exemplu este Ioana, o adolescentă instituționalizată la CSS Bucium încă din ultimul an de gimnaziu. Cu media finală 9,13 la Bacalaureat, ea se pregătește acum să susțină examenul de admitere la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” din Iași.

Ana este instituționalizată la CSS Bucium de aproximativ 11 ani, a absolvit clasa a XII-a cu media 8,19 și a promovat fără probleme Bacalaureatul. Pasionată de grafică și pictură, vrea să urmeze cursurile Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.